Na hlavný obsah

Vláda schválila zmeny kolúznej väzby. Základná dĺžka sa skráti

Pri niektorých výnimkách by mohla trvať dlhšie.

Vláda schválila zmeny kolúznej väzby. Základná dĺžka sa skráti
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR

Ak nie je preukázané kolúzne správanie obvineného, základná dĺžka trvania kolúznej väzby by mohla byť päť mesiacov. Zároveň v tomto prípade nemá byť možné ani jej ďalšie predĺženie.

Návrh novely Trestného poriadku z dielne rezortu spravodlivosti, ktorý v stredu (26. 5.) schválila vláda, obsahuje aj výnimky, pre ktoré by mohla kolúzna väzba trvať dlhšie.

„Predložený vládny návrh nepredpokladá automatické prepúšťanie všetkých obvinených z väzby po uplynutí stanovenej lehoty. Súd a v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie na návrh prokurátora môže za určitých okolností rozhodnúť o ponechaní obvineného v kolúznej väzbe aj nad ustanovenú lehotu,“ priblížilo ministerstvo spravodlivosti s tým, že navrhovaná účinnosť právnej úpravy je od 1. augusta.

Ďalšou zmenou má byť zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby. Súčasne sa v súlade s judikatúrou Ústavného súdu Slovenskej republiky a zavedenou súdnou praxou explicitne stanovujú náležitosti návrhu na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenia rozhodnutia súdu o väzbe.

V prípade kolúznej väzby musí návrh na vzatie obvineného do väzby a odôvodnenie rozhodnutia súdu o väzbe obsahovať aj uvedenie konkrétnych skutočností, ktoré zakladajú dôvodnú obavu z kolúzneho správania obvineného alebo z ktorých je zrejmé, že tak obvinený už konal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko