Na hlavný obsah

Bielorusko odpovedá na sankcie USA

Obmedzilo počet diplomatov a sprísnilo vydávanie víz.

Bielorusko odpovedá na sankcie USA
Na archívnej snímke pohľad cez bieloruskú vlajku na stúpencov bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorí sa zhromaždili na jeho podporu 16. augusta 2020 v Minsku. Foto: TASR/AP

Bielorusko sa v rámci odvetných opatrení, prijatých v reakcii na americké sankcie proti bieloruským petrochemickým firmám, rozhodlo znížiť počet pracovníkov na veľvyslanectve Spojených štátov v Minsku, sprísniť vydávanie víz a zrušiť rozhodnutie o pôsobení americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID) v krajine.

Vo štvrtok 3. júna to uviedla ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie hovorcu bieloruského ministerstva zahraničia.

„Dnes bol na ministerstvo zahraničia predvolaný americký chargé d’affaires a boli mu oznámené odvetné opatrenia. Patrí k nim zníženie diplomatického, administratívneho a technického personálu americkej diplomatickej misie, sprísnenie vízových postupov a obmedzenie práce dočasne pôsobiacich amerických odborníkov v Bielorusku. Takisto sme zrušili rozhodnutie týkajúce sa pôsobenia USAID v Bielorusku,“ uviedol hovorca.

Predtým prijaté sankcie USA vstúpili vo štvrtok do platnosti, pripomenula bieloruská štátna agentúra Belta. „Ako zvrchovaná krajina nemôžeme tento nie priateľský výpad ponechať bez povšimnutia,“ povedal hovorca bieloruskej diplomacie.

USA žiadajú od Lukašenka dialóg s opozíciou

O tom, že USA obnovia sankcie proti deviatim firmám vo vlastníctve bieloruského štátu, informovala koncom mája hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

USA vyzvali Bielorusko, aby umožnilo nezávislé prešetrenie núteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair, pri ktorom zadržali opozičného novinára Ramana Prataseviča a jeho priateľku.

Biely dom tiež vyzval bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby nechal prepustiť všetkých politických väzňov a začal dialóg s opozíciou. Cieľom je vyhlásenie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb v Bielorusku.

Prvé americké sankcie proti Bielorusku začali platiť v roku 2006.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet