Na hlavný obsah

Borrell: Obnovené partnerstvo medzi EÚ a Ruskom sa zdá byť vzdialenou vyhliadkou

Únia predstavila novú stratégiu vzťahov s Ruskom.

Borrell: Obnovené partnerstvo medzi EÚ a Ruskom sa zdá byť vzdialenou vyhliadkou
Na snímke šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala systematickejšie a koordinovanejšie čeliť ruským hrozbám a nepriateľským akciám.

Vyplýva to z novej stratégie vzťahov s Ruskom, ktorú v stredu 16. júna predstavil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Európska dvadsaťsedmička sa podľa neho chce zároveň usilovať o spoluprácu v oblastiach spoločného záujmu, tej však v súčasnosti bráni aktívna politika Moskvy mieriaca opačným smerom.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že je nevyhnutné, aby boli členské krajiny v prístupe k Rusku jednotné.

Riešili agresívnu politiku Ruska

Borrellov úrad návrh vypracoval na žiadosť lídrov členských krajín, ktorí sa súčasnou agresívnou politikou Ruska zaoberali na májovom samite.

Novú stratégiu preberú šéfovia štátov a vlád členských štátov EÚ na svojej ďalšej schôdzke budúci týždeň.

„Za súčasných okolností sa zdá byť obnovené partnerstvo medzi Európskou úniou a Ruskom, ktoré by umožnilo bližšiu spoluprácu, vzdialenou vyhliadkou,“ vyhlásil Borrell.

Dôkazom toho sú podľa neho ruské akcie, ktoré sa snažia ovplyvňovať a destabilizovať ako únijné štáty, tak aj partnerské krajiny ako sú Ukrajina či Gruzínsko.

Päť princípov

Krajiny európskeho bloku by podľa návrhu stratégie mali okrem iného posilniť svoju kybernetickú bezpečnosť a spoločnú obrannú kapacitu, ako aj schopnosť čeliť hybridným hrozbám. Pracovať by mali aj na rozvoji možností strategickej komunikácie.

Únia by sa mala aj naďalej vo vzťahu k Rusku riadiť piatimi doterajšími princípmi.

Je medzi nimi snaha prinútiť Moskvu k plnému dodržiavaniu mierových dohôd z Minska, posilneniu vzťahov s Ukrajinou a ďalšími východnými partnermi, posilneniu vlastnej odolnosti, podpore ruskej občianskej spoločnosti a snahe presvedčiť Rusko na spoluprácu v oblastiach obojstranného záujmu.

Tými sú podľa Borrella pandémia ochorenia COVID-19, klimatická zmena či vzťahy s Iránom, Afganistanom a ďalšími ázijskými krajinami.

Von der Leyenová: EÚ musí postupovať jednotne

Podľa Von der Leyenovej budú vzťahy s Ruskom ďalej patriť medzi zásadné strategické výzvy pre európske spoločenstvo.

„V reakcii (na ruské aktivity) musí EÚ aj naďalej postupovať jednotne a konzistentne a brániť pritom naše spoločné hodnoty a záujmy,“ uviedla šéfka EK.

Práve na „nejednote“ však v minulosti stroskotali niektoré pokusy o ráznejší prístup proti Rusku.

Napríklad pobaltskými krajinami či Poľskom navrhované zrušenie dostavby plynovodu Nord Stream 2 blokuje Nemecko, ktoré na nej má ekonomický záujem.

Tvrdšie sankcie voči ruským predstaviteľom zase v minulosti odmietlo Maďarsko, ktorého premiér Viktor Orbán má blízko k ruskému vodcovi Vladimirovi Putinovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet