Na hlavný obsah

Hovorca PPA žiada odvolanie svojho šéfa Jánoša z funkcie

Šéf agrorezortu Vlčan sa s Jánošom ešte nestretol.

Hovorca PPA žiada odvolanie svojho šéfa Jánoša z funkcie
Na snímke riaditeľ Poľnohospodárskej platobnej agentúry Jaroslav Jánoš. Foto: TASR

Hovorca Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Ladislav Ďurkovič žiada odvolanie z funkcie svojho šéfa Jaroslava Jánoša. V otvorenom liste k tomu vyzval ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽANO). Ten tvrdí, že o výzve vie, avšak s riaditeľom PPA sa ešte musí stretnúť.

Po vymenovaní Vlčana sa odvolanie Jánoša z funkcie stalo horúcou témou. K hlasom opozície, ktorá hovorila najmä o konflikte záujmov, sa pridal aj samotný hovorca agentúry, ktorý zase upozorňuje na Jánošovu nekompetentnosť.

„Súčasný riaditeľ svoju úlohu nezvládol. Venuje sa mikromanažmentu, nerozumie procesom, nerozhoduje o mnohých veciach. Mám pocit, že agentúru riadi skôr námestníčka Petra Svobodová,“ píše sa v Ďurkovičovom liste.

Rozhodnúť musí minister

Jánoš pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko povedal, že ide o subjektívny názor a jeho schopnosti môže posúdiť len samotný minister.

„Ja som s ním viackrát telefonoval od nástupu do funkcie, ale osobné stretnutie som nemal, takže potrebujem s ním najskôr hovoriť,“ uviedol Vlčan v reakcii na celú situáciu.

K námestníčke sa Jánoš vyjadril, že ho zastupuje v pracovnoprávnych vzťahoch, aby ho od tejto agendy odbremenila. Ďurkovič v liste ďalej píše aj o tom, že v agentúre stále pracujú ľudia spájaní s korupčnými kauzami a k reálnej očiste v jej vnútri nedošlo.

Personálne zmeny

„Nemám informáciu o tom, že by v PPA boli ešte pracovníci, ktorí páchali trestnú činnosť. PPA nie je orgán, ktorý má kompetencie bez relevantných dôkazov prepustiť ktoréhokoľvek zamestnanca. Ak by sme sa mali riadiť pocitmi pána Ďurkoviča a nie právom Slovenskej republiky, takéto naše správanie by určite mohlo byť vyvodené ako nezákonné,“ dodal Jánoš.

Predmetom debát je dlhodobo aj transparentnosť PPA. Hovorca tvrdí, že jej bránia samotní zamestnanci. Jánoš ale pripomína, že kľúčom k transparentnosti je digitalizácia, ktorá sa podľa neho nedá zlepšiť za tri mesiace, ktoré uplynuli od nástupu Ďurkoviča do agentúry.

Digitalizáciu vníma ako zásadnú aj Európska komisia, ktorá má v októbri rozhodnúť o trvalej akreditácii PPA. Minister Vlčan verí, že termín sa stihne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko