Na hlavný obsah

Obnovenie vzťahov aj pevný postoj k Číne a Rusku. V Bruseli sa zišli lídri NATO

Na stretnutie dorazila aj slovenská prezidentka.

Obnovenie vzťahov aj pevný postoj k Číne a Rusku. V Bruseli sa zišli lídri NATO
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

Prvý samit Severoatlantickej aliancie (NATO) s účasťou nového prezidenta USA Joea Bidena, klimatické zmeny aj nová definícia vzťahov s Ruskom a Čínou charakterizujú pondelkovú (14. 6.) schôdzku v Bruseli. Na samit NATO prišli do jeho belgického sídla lídri tridsiatky členských štátov, medzi nimi aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Na stretnutí by sa mali lídri dohodnúť na novej strategickej koncepcii Aliancie do roku 2030. Jej súčasťou má byť aj efektívnejšia reakcia na ruskú hrozbu a na výzvu, ktorú predstavuje vzostup Číny.

Samit sa zároveň koná v čase odchodu spojeneckých jednotiek z Afganistanu, kde boli súčasťou 20 rokov trvajúcej operácie. Jednou z tém tak bude aj ďalšia budúcnosť spojeneckých operácií.

Na vrcholnú schôdzku po druhý raz pricestovala aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Po príchode do Bruselu uviedla, že prišla v záujme občanov. „Idem sa zúčastniť na samite NATO aj z toho dôvodu, že je veľmi dôležité vyslať signál o spolupráci, o transatlantickej jednote a, samozrejme, aj o kolektívnej obrane – a to z jedného jediného a dôležitého dôvodu, ktorým je ochrana a obrana našich občanov,“ povedala krátko pred začiatkom samitu.

Obnovenie vzťahov s USA

Do Bruselu prišiel prvýkrát po svojom uvedení do úradu aj prezident Spojených štátov Joe Biden, ktorý chce spojencov uistiť o ústretovejšom prístupe USA k Aliancii po ére jeho predchodcu Donalda Trumpa.

Stretnutie je tak príležitosťou spečatiť návrat k pevnejším väzbám medzi USA a Európou. „Chcem, aby celá Európa vedela, že Spojené štáty sú tu,“ povedal pred rokovaním lídrov Biden na adresu piateho článku Severoatlantickej zmluvy, ktorý označil za „svätý záväzok“.

Článok číslo 5 hovorí o tom, že útok na jedného alebo viacerých členov Aliancie sa považuje za útok proti všetkým. Aktivovaný bol zatiaľ iba raz – po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, ku ktorým došlo v USA.

Severoatlantická Aliancia je zásadná pre americké záujmy. Pred Dnešným Biden dodal, že USA sú pripravené stáť po boku Európy a Severoatlantická aliancia je pre americké záujmy zásadná.

Len dva dni pred stretnutím s ruským prezidentom Vladimirom Putinom kritizoval Biden Moskvu, ktorá sa podľa neho nespráva tak, ako aliancia dúfala. Za novú výzvu označil aj Čínu.

„Chcem to vyjadriť jasne: NATO je pre americké záujmy zásadne dôležité samo o sebe. Ak by neexistovalo, museli by sme ho znovu založiť,“ dodal prezident USA. Aliancia podľa neho umožňuje Spojeným štátom mieru angažovanosti vo svete, akú by samostatne neudržali. Na samite pravdepodobne zopakuje americkú požiadavku na zvýšenie armádnych rozpočtov členských štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet