Na hlavný obsah

Počet infikovaných v Ománe rýchlo stúpa, nemocnice sú na pokraji kapacít

Krajina už pritom v júni začala uvoľňovať opatrenia.

Počet infikovaných v Ománe rýchlo stúpa, nemocnice sú na pokraji kapacít
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

V Ománe začal veľmi rýchlo stúpať počet ľudí infikovaných koronavírusom a tamojšie nemocnice nemajú pre chorých dostatok lôžok. V krajine viazne aj očkovanie.

V päťmiliónovej krajine sa od začiatku epidémie nakazilo viac ako 236 000 ľudí a zomrelo 2 532 pacientov. V máji sa ale počty nových prípadov strojnásobili. Zdravotníci identifikovali rýchlo sa šíriace varianty vírusu zistené po prvýkrát v Indii, Spojenom kráľovstve a Juhoafrickej republike.

Niektoré nemocnice už začali nových pacientov odmietať, uvádzajú miestne médiá. Hlavná nemocnica v Maskate má obsadených viac ako 90 percent lôžok a jednotka intenzívnej starostlivosti je úplne plná. Aj mnoho menších nemocníc oznámilo, že pracujú nad rámec svojich kapacít.

Nabíl bin Muhammad Lavajt, ktorý riadi maskatskú poľnú nemocnicu, povedal, že úrady len s ťažkosťami navyšujú lôžkovú kapacitu a personál potrebný na ošetrenie ľudí vo vážnom stave.

„Je veľký tlak na lôžka a nie je dostatok personálu,“ povedal. Väčšina nových pacientov má dýchacie ťažkosti, ktoré sa rozvinú niekoľko dní po nakazení. Zatiaľ čo vo februári bolo len 50 ťažkých prípadov, teraz ich pribúda až 400 denne.

Pomalé očkovanie

V krajine sa už očkuje a vláda v júni začala uvoľňovať obmedzenia – otvorila hranice, do mešít púšťa až 100 veriacich, povolila prevádzku reštaurácií s polovičnou kapacitou. Ľudia sa ale na očkovanie veľmi neregistrujú, problémy sú najmä v odľahlých oblastiach.

Z blízkovýchodných krajín je najpostihnutejší Irán. V krajine s 85 miliónmi obyvateľov sa nákaza potvrdila u 3,7 miliónov občanov a zomrelo tam takmer 90 000 ľudí. Irán má problémy so získaním vakcín a tamojšia televízia v pondelok (14. 6.) oznámila, že úrady povolili používať prvú vakcínu domácej výroby. Má názov Coviran, ale informácie o jej účinnosti ani bezpečnosti nie sú k dispozícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet