Na hlavný obsah

Slovenské laboratóriá zachytili ďalší variant koronavírusu

Prvýkrát ho detegovali v Kolumbii.

Slovenské laboratóriá zachytili ďalší variant koronavírusu
Na ilustračnej snímke antigénový test na koronavírus. Foto: TASR

Laboratóriá na Slovensku potvrdili prítomnosť variantu B.1.621, ktorý bol po prvý raz zaznamenaný v Kolumbii. Vedci ho odhalili prostredníctvom rutinného sekvenovania pozitívnych vzoriek na koronavírus SARS-CoV-2.

V piatok 11. júna o tom informovala hovorkyňa Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

“Identifikovali sme tri prípady ako tzv. kolumbijský variant, teda odborne variant B.1.621, na základe bioinformatických analýz vykonaných našimi partnermi z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave,” uviedol virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Klempa vysvetlil, že Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb má variant B.1.621 zaradený medzi takzvané varianty záujmu (variants of interest, VOI, pozn.).

„Má nahromadených viacero významných mutácií v Spike proteíne, vrátane E484K, N501Y či P681H nachádzajúcich sa v iných nebezpečných variantoch,” vysvetlil.

Výrazný epidemiologický význam

Svetová zdravotnícka organizácia tomuto variantu ešte nepridelila označenie písmenom gréckej abecedy.

“Vo viacerých regiónoch Kolumbie sa tento variant veľmi rýchlo rozšíril a začal dominovať, a to aj v oblastiach, kde už bola vysoká úroveň premorenia. Preto sa predpokladá jeho výrazný epidemiologický význam,“ dodal virológ.

Priblížil, že momentálne už pribúdajú prípady tohto variantu aj v USA a v Španielsku, potvrdený bol už aj v ďalších európskych krajinách, ako je Dánsko, Nemecko, Holandsko.

„Ide o krajiny ktoré veľa sekvenujú, takže skutočný rozsah môže byť väčší,” uzavrel.

Neboli v zahraničí

Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa príslušný úrad regionálneho zdravotníctva u daných osôb pozitívnych na tzv. kolumbijský variant nezistil cestovateľskú anamnézu.

Žiadna z osôb nepodstúpila očkovanie proti covidu. Rodina uviedla ako úzky kontakt ďalších troch ľudí.

„Všetky potrebné protiepidemické opatrenia boli zabezpečené. Osoby sa okamžite po výskyte príznakov vzájomne kontaktovali, dobrovoľne nastúpili do domácej karantény a následne podstúpili testovanie na COVID-19,” priblížil Mikas.

Ako dodal, aj v čase uvoľňovania opatrení a letných dovoleniek sú obozretnosť a dodržiavanie nastavených preventívnych pravidiel v rámci krajiny i po príchode do nej mimoriadne dôležité.

„Znižujeme tým riziko šírenia pandemického vírusu i jeho variantov,“ upozornil Mikas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko