Na hlavný obsah

Tip na výlet: S výstavou na Modrom Kameni návštevníci cestujú v čase

Legendárna stavebnica sa teší obľube aj dnes.

Tip na výlet: S výstavou na Modrom Kameni návštevníci cestujú v čase
Výstava stavebnice Merkur na hrade Modrý Kameň. Foto: RTVS

Pliešky spájané pomocou háčikov – tak poznajú stavebnicu Merkur mnohí z nás aj dnes. Vďaka tomu, že sa rozmery pôvodných súčiastok zachovali dodnes, aj v súčasnosti vyrobené stavebnice sú kompatibilné s dielikmi z roku 1925, kedy sa začala vyrábať.

Základ stavebnice tvoria farebné kovové pliešky rôznych rozmerov a tvarov s dierkami. Pomocou skrutiek a matíc sa pliešky spájajú a z Merkuru sa dá zostrojiť naozaj čokoľvek.

Potvrdili to aj tí, ktorí na hrade v Modrom Kameni výstavu pripravili. Zostavenie jednotlivých stavebníc im trvalo približne štyri, podľa ich slov „dni s predĺženými pracovnými hodinami“.

Rozmanitosť a funkčnosť

Prípravu označili za „makačku a babračku“, keďže stavebnice tvoria veľmi drobné veci, ktoré často treba pritiahnuť alebo poskrutkovať.

„Človek, ktorému sa trasú ruky, by túto stavebnicu nezvládol,“ priblížila pre Rádio Regina Stred jedna zo zhotoviteliek výstavy.

Stavebnica-Merkur-hrad-Modrý-Kameň
Výstava stavebnice Merkur na hrade Modrý Kameň.Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Zaujala ma na tom hlavne rozmanitosť, a teda čo všetko sa z toho dá postaviť a ako sa dajú niektoré veci aj sfunkčniť. Napríklad, že sa dajú dať do pohybu,“ doplnila jej kolegyňa.

Vystavené modely vrátia mnohých oteckov aj starých oteckov, a teda najmä chlapov, do detských čias, medzi ktorých patrí aj konštruktér výstavy Marek Hodási. Aj on by sa s chuťou pustil do stavania.

„Dnes by som si rád postavil určite nejaký dopravný prostriedok, konkrétne autíčko, lebo autá ma od detstva fascinujú,“ uviedol.

Luxusná hračka

Medzi modelmi sa nachádza množstvo dopravných strojov a zariadení, funkčný kolotoč alebo „čočkostroj“.

Kurátorka výstavy Erika Antolová spresnila, že v 60. a 70. rokoch išlo o luxusnú stavebnicu. V časoch, keď stál chliev len niekoľko halierov, stavebnica mala hodnotu 47 československých korún.

Stavebnica-Merkur-hrad-Modrý-Kameň
Výstava stavebnice Merkur na hrade Modrý Kameň.Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Bola to luxusná stavebnica, i keď neskôr sa stala aj učebnou pomôckou. Neslúžila iba na hranie, ale stala sa edukačnou hračkou, ktorá sa vyskytovala v každej škole, v každej družine, na základných i stredných školách, a podľa mojich vedomostí aj na vysokej škole,“ priblížila históriu stavebnice Antolová.

Zaujímavosťou je, že stavebnica Merkur poslúžila známemu českému vynálezcovi Ottovi Wichterleovi aj pri vynájdení „čočkostroja“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny