Na hlavný obsah

V Záhrebe začali búrať domy, ktoré poškodilo minuloročné zemetrasenie

V dôsledku otrasov v meste praskali múry a rúcali sa strechy.

V Záhrebe začali búrať domy, ktoré poškodilo minuloročné zemetrasenie
Hasiči kontrolujú poškodenú budovu po zemetrasení v Záhrebe v pondelok 23. marca 2020. Foto: TASR/AP

Úrady v chorvátskej metropole Záhreb vo štvrtok (10. 6.) začali búrať prvé rodinné domy, ktoré boli vážne poškodené v dôsledku zemetrasenia z 22. marca 2020. Zemetrasenie malo magnitúdu 5,5 a o život pri ňom prišlo 15-ročné dievča.

Ako vo štvrtok informoval web Jutarnji.hr, vedúci fondu na rekonštrukciu po zemetrasení Damir Vandelič vyzval na urýchlenie procesu rozhodovania o pomoci pri rekonštrukcii poškodených budov alebo výstavbe náhradných domov. Apeloval aj na urýchlenie celého procesu, pričom pripomenul, že od zemetrasenia uplynulo 446 dní.

Ulice mesta pokryli trosky

Podľa Európsko-stredomorského seizmologického strediska (EMSC) malo zemetrasenie epicentrum sedem kilometrov severne od Záhrebu. Išlo o plytké zemetrasenie, pretože jeho hypocentrum sa nachádzalo len v hĺbke desať kilometrov. Zaznamenané boli aj dva dotrasy s magnitúdami 5,0 a 3,7.

V dôsledku otrasov došlo k popraskaniu obvodových múrov mnohých budov a poškodeniu striech. Ulice v centre Záhrebu boli pokryté troskami.

Na niektorých budovách sa zrútili komíny. V meste hlásili aj niekoľko požiarov a krátkodobo vypadli dodávky elektrickej energie.

Zemetrasenie bolo cítiť aj na území Slovenska. Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied dva dni po zemetrasení evidoval viac ako 20 pozorovaní otrasov, najčastejšie z juhozápadného Slovenska. „Na území dnešného Chorvátska zemetrasenia nie sú zriedkavým fenoménom. Z hľadiska seizmickej aktivity je Chorvátsko aktívnejší región ako Slovensko,“ dodal ústav.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet