Na hlavný obsah

Na Slovensku sa jednou dávkou vakcíny zaočkovalo už takmer 54 000 detí

Mnohí rodičia váhajú pre obavy z vedľajších účinkov.

Na Slovensku je aktuálne v čakárni prihlásených 2 375 detí. Na pridelenie termínu podania prvej dávky vakcíny ich čaká najviac v Banskobystrickom kraji, naopak najmenej v Košickom.

Takmer 54 000 detí na Slovensku sa zaočkovalo prvou dávkou vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Skoro 18 000 sa nechalo už plne zaočkovať. Najväčší záujem majú rodičia v Bratislavskom, Prešovskom a Košickom kraji.

Mnohí rodičia sa obávajú vedľajších účinkov. U detí sa môže vyskytnúť napríklad opuch, bolesť v mieste vpichu, slabosť, únava alebo teplota. Podľa imunológa sa neskorých následkov očkovania obávať netreba. Podanie vakcíny podľa neho imunitný systém dieťaťa nepreťaží.

„Vakcíny nemajú v žiadnom prípade kapacitu prestimulovať imunitný systém alebo viesť k jeho nadmernej aktivite, práve naopak. Imunitný systém adolescenta a dieťaťa je veľmi dobre pripravený na to, aby sa učil, spoznával, aby si budoval imunitnú pamäť a obranyschopnosť,“ vysvetlil prezident Slovenskej spoločnosti alergiológie a klinickej imunológie Miloš Jeseňák.

Imunológ pripomína, že rizikovými sú najmä deti, ktoré majú chronické ochorenie. Napríklad cukrovku, pľúcne, zápalové alebo tráviace ochorenie. Pre ochorenie COVID-19 môžu byť hospitalizovaní aj tí detskí pacienti, ktorí mali ľahší priebeh infekcie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko