Na hlavný obsah

Afganistanu podľa OSN hrozí humanitárna katastrofa

Tvrdí to Medzinárodný potravinový program.

Afganistanu podľa OSN hrozí humanitárna katastrofa
Na ilustračnej snímke bojovník Talibanu hliadkuje v Kábule. Foto: TASR/AP

Medzinárodná organizácia Svetový potravinový program (WFP), spadajúca pod OSN, upozorňuje, že Afganistanu hrozí humanitárna katastrofa. Napísala o tom v nedeľu (22. 8.) agentúra DPA.

Riaditeľka sekcie WFP pre Afganistan Mary-Ellen McGroartyová vyzvala medzinárodné spoločenstvo na úzku spoluprácu pri poskytovaní pomoci tejto stredoázijskej krajine, kde po odchode jednotiek Spojených štátov prevzali pred niekoľkými dňami moc militantní radikáli z hnutia Taliban.

„Inak bude mať onedlho táto strašná situácia za následok absolútnu katastrofu, totálnu humanitárnu pohromu,“ povedala predstaviteľka OSN pre britský nedeľník The Observer.

Okrem talibanského prevratu aj sucho

WFP odhaduje, že z celkového počtu približne 38 miliónov obyvateľov Afganistanu už teraz nemá dostatok jedla 14 miliónov. Krajinu okrem politickej situácie sužuje aj veľké sucho.

McGroartyová prosí štáty sveta, aby Afganistanu poskytli pomoc v podobe jedla a liekov, ale aj civilnej ochrany a finančných prostriedkov. Upozorňuje pritom, že ak táto pomoc nedorazí do Afganistanu v priebehu najbližších šiestich alebo siedmich týždňov, bude už možno neskoro.

„Musíme pre komunity v jednotlivých provinciách zabezpečiť jedlo okamžite, hneď teraz. Ešte prv, než budú cestné komunikácie zablokované snehom,“ zdôraznila šéfka sekcie Svetového potravinového programu pre Afganistan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet