Na hlavný obsah

Americká viceprezidentka kritizovala Čínu za zastrašovanie a nátlak

Harrisová hovorila aj o situácii v Afganistane.

Americká viceprezidentka kritizovala Čínu za zastrašovanie a nátlak
Americká viceprezidentka Kamala Harrisová pózuje vedľa orchidey, ktorú po nej pomenovali počas slávnostnej ceremónie v prezidentskom sídle v Singapure Foto: TASR/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová obvinila v utorok (24. 8.) Čínu z nátlaku a zastrašovania v Juhočínskom mori, ktoré si nárokujú viaceré krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Konanie Pekingu naďalej podkopáva poriadok založený na pravidlách,“ povedala Harrisová v Singapure.

Nároky Číny na väčšinu mora bohatého na prírodné zdroje sa prekrývajú s nárokmi viacerých ďalších štátov vrátane Vietnamu a Filipín, ktoré sú spojencom Spojených štátov.

Harrisová začala svoj príhovor slovami, že USA sú po páde Afganistanu do rúk Talibanu „výlučne zamerané“ na evakuácie ľudí z medzinárodného letiska v Kábule.

„Plne si uvedomujem, že pohľad sveta je upretý na Afganistan,“ uviedla viceprezidentka a stiahnutie amerických vojakov z krajiny označila za „odvážne a správe rozhodnutie“.

„Dosiahli sme to, na čo sme tam išli,“ dodala a zopakovala tak vysvetlenie amerického prezidenta Joea Bidena týkajúce sa stiahnutia z Afganistanu.

Napriek odchodu USA z Afganistanu je cieľom krajiny „presadzovať slobodný a otvorený Indo-Pacifik“, čo vychádza z „trvalých záujmov“ Ameriky v regióne, povedala Harrisová.

Harrisová pricestovala v nedeľu (22. 8.) do Singapuru na prvú etapu svojej návštevy v juhovýchodnej Ázii. V utorok má navštíviť Vietnam.

Jej ázijské turné sa dohodlo ešte predtým, ako radikálne hnutie Taliban ovládlo Afganistan a hlavné mesto Kábul.

Harrisovej cesta nasleduje po nedávnych návštevách amerického ministra obrany Lloyda Austina v Singapure, na Filipínach a vo Vietname, počas ktorých tiež kritizoval čínske nároky v oblasti Juhočínskeho mora, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet