Na hlavný obsah

Budúce dôchodky budú pravdepodobne nižšie

Dôchodkový systém má byť udržateľnejší.

Budúce dôchodky budú zrejme nižšie ako súčasné. Ministerstvo práce navrhuje znížiť jednu z veličín, z ktorých sa penzie počítajú. Opozícia návrh kritizuje. Podľa ekonómov je to jeden z krokov, ktorý pomôže zabezpečiť udržateľnosť dôchodkového systému.

Dôchodkový systém totiž po novom musí byť nastavený tak, aby z neho bolo možné bez problémov vyplácať penzie aj v ďalších rokoch. Dôchodky tak budú nižšie.

„Máme záväzok aj voči Európskej únii a je to podmienka plánu obnovy, že musíme ten dôchodkový systém udržať udržateľný aj o 50 rokov. Aby sa nestalo, že tí, ktorí dnes začnú platiť odvody, tak keď budú na dôchodku, zrazu by na nich už neboli peniaze,“ ozrejmil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nižšie penzie, ale zároveň úsporu v dôchodkovom systéme, prinesie postupné znižovanie tzv. aktuálnej dôchodkovej hodnoty. To je jedna z troch veličín na výpočet dôchodku. Aktuálnu dôchodkovú hodnotu navrhuje rezort práce v novele zákona o sociálnom poistení znížiť zo 100 na 95 percent.

„Inak povedané, dôchodca, ktorý pôjde o 30 rokov do dôchodku, bude mať o sedem percent nižší dôchodok ako má dôchodca, ktorý odchádza dnes a pritom zarábali takú istú mzdu, odpracovali toľko isto rokov,“ vysvetlil Ján Šebo, ekonóm, odborník na dôchodkový systém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko