Na hlavný obsah

Cyprus má v pláne odobrať pasy predstaviteľom severnej časti

Ide o reakciu na otvorenie sporného mesta Varoša.

Cyprus má v pláne odobrať pasy predstaviteľom severnej časti
Zástavy Grécka, Cypru, Severného Cypru a Turecka v Nikózii. Foto: TASR/AP

Vláda Cyperskej republiky v pondelok (23. 8.) oznámila, že odoberie pasy predstaviteľom severnej časti ostrova, ktorú kontrolujú inštitúcie podporované Tureckom. Úrady gréckej časti Cypru tak reagujú na čiastočné otvorenie sporného mesta Varoša, ktoré schválila vláda Severocyperskej tureckej republiky v júli, uviedla v pondelok agentúra Reuters.

Severný Cyprus, ktorý ako štát uznáva len Turecko, na oznámenie zatiaľ nereagoval.

Vláda v Nikózii sa rozhodla odobrať, neobnoviť či nevydať pasy predstaviteľom severocyperskej vlády a všetkým ďalším činiteľom, ktorí sa podieľali na otvorení Varoše. Podľa kabinetu týmto krokom tureckocyperskí predstavitelia ohrozili nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť krajiny.

Pas Cypru má aj severocyperský prezident

Severný Cyprus oznámil čiastočné otvorenie Varoše, z ktorej po tureckej invázii v roku 1974 utiekli tisíce cyperských Grékov, pri júlovej návšteve tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na ostrove. Podľa OSN ale Grékom stále patria pozemky či byty v meste. Rezolúcia OSN z roku 1984 zakázala osídlenie Varoše kýmkoľvek iným ako jej pôvodnými obyvateľmi a vyzvala na odovzdanie mesta pod správu OSN.

Severocyperské úrady tvrdia, že Grékom umožnia návrat, ak si podajú žiadosť o to k špeciálnej komisii. To ale Nikózia odmieta, považuje to za porušenie rezolúcií OSN.

Pas Cyperskej republiky má mnoho predstaviteľov Severného Cypru, uviedla agentúra Reuters. Medzi nimi je aj proturecký severocyperský prezident Ersin Tatar, ktorý ho podľa miestnych médií dostal v roku 2000.

Zjednotenie v nedohľadne

OSN sa tento rok pokúsila overiť, či existujú predpoklady na rokovania o urovnaní konfliktu na ostrove. Rozhovory sa napokon ani nezačali. Obe cyperské entity a ich najbližší spojenci, Turecko a Grécko, majú úplne odlišné predstavy, ako vyriešiť situáciu. Cyperskí Gréci zastávajú názor, že by na ostrove mala vzniknúť federácia, cyperskí Turci, naopak, žiadajú vznik dvoch samostatných štátov uznaných medzinárodným spoločenstvom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet