Na hlavný obsah

Grécko pre obavy z vlny afganských utečencov postavilo plot na hraniciach

Obáva sa opakovania scenára z roku 2015.

Grécko pre obavy z vlny afganských utečencov postavilo plot na hraniciach
Plot na grécko-tureckej hranici. Foto: REUTERS

Grécko na hranici s Tureckom postavilo plot s dĺžkou 40 kilometrov. Informoval o tom v sobotu (21. 8.) spravodajský server BBC.

Atény sa obávajú, že pre situáciu v Afganistane, kde prevzalo moc radikálne hnutie Taliban, sa zopakuje situácia z roku 2015. Do Grécka vtedy prišli státisíce utečencov, prevažne z vojnou sužovanej Sýrie.

Kontroly hranice s Iránom pre obavy pred migračnou vlnou z Afganistanu posilňuje aj Turecko.

„Nemôžeme pasívne čakať na možný efekt,“ povedal v piatok (20. 8.) minister pre ochranu občanov Michalis Chrisochoidis pri návšteve hraničnej oblasti pri rieke Evros, ktorá tvorí prírodnú hranicu medzi Gréckom a Tureckom. „Naše hranice zostanú neporušiteľné,“ dodal.

Erdogan už varoval Európsku úniu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri piatkovom telefonáte s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom uviedol, že prudký nárast počtu afganských migrantov by znamenal „vážny problém pre všetkých“.

Európska únia by mala pomôcť Afgancom v ich vlasti a susedných krajinách, aby zabránila novej migračnej vlne, myslí si turecký prezident. „Ak sa neurobia opatrenia v Afganistane a Iráne, novej migračnej vlne sa nevyhneme,“ varoval.

Počas migračnej krízy v roku 2015 prišlo z Blízkeho východu pre vojenské konflikty a chudobu do Európskej únie cez Turecko viac ako milión utečencov.

Z tých, ktorí počas migračnej krízy dorazili do Grécka, ich veľa putovalo ďalej na sever po celej Európe. Asi 60 000 ich však v krajine zostalo. Atény teraz tvrdia, že Afgancov, ktorí sa do krajiny dostanú nelegálnou cestou, môžu vracať späť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet