Na hlavný obsah

Haiti zasiahlo silné zemetrasenie, vyhlásili výstrahu pred cunami

Epicentrum malo 150 kilometrov od hlavného mesta.

Haiti v sobotu (14. 8.) ráno miestneho času zasiahlo zemetrasenie o sile 7,2 stupňa, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

Úrady vydali varovanie pred vlnou cunami, po niekoľkých hodinách ho odvolali. Počet obetí bezprostredne nebol známy.

„Môžem potvrdiť, že (zemetrasenie) má obete, ale nemám zatiaľ ich presný počet,“ povedal pre AFP šéf miestnej civilnej ochrany Jerry Chandler krátko po udalosti. „Stále zbierame informácie,“ dodal s tým, že na miesto smeruje haitský premiér Ariel Henry a krajina spustila činnosť núdzového operačného strediska.

Agentúra AFP neskôr s odvolaním sa na Chandlera uviedla, že zemetrasenie si vyžiadalo najmenej 227 obetí. Podľa agentúry Reuters sú hlásené tiež stovky zranených a nezvestných. Haitská vláda vyhlásila pre zemetrasenie na mesiac stav núdze.

Ohnisko silného zemetrasenia bolo v hĺbke desiatich kilometrov a epicentrum asi 150 kilometrov západne od metropoly Port-au-Prince.

To spôsobilo, že zemetrasenie bolo väčšie a plytšie ako zemetrasenie s magnitúdou 7, ktoré postihlo Haiti pred 11 rokm. V januári 2010 zemetrasenie zničilo haitskú metropolu, ako aj jej okolie, vyžiadalo si tisícky obetí a zranených a zhruba 1,5 milióna ľudí prišlo o strechu nad hlavou.

Otrasy boli viditeľné aj v susednej Dominikánskej republike, ktorá spolu s Haiti leží na karibskom ostrove Hispaniola.

Zemetrasenie udrelo o 8.30 h miestneho času (14.30 SELČ). Otrasy spôsobili paniku, ľudia v metropole vybiehali z domov na ulicu, uviedla agentúra EFE.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet