Na hlavný obsah

Šéf CIA sa mal stretnúť so spoluzakladateľom Talibanu Barádarom

Hovorili pravdepodobne o termíne odchodu amerických vojsk.

Šéf CIA sa mal stretnúť so spoluzakladateľom Talibanu Barádarom
Na snímke šéf CIA William Burns a spoluzakladateľ Talibanu Abdul Ghaní Barádar. Foto: SITA/AP

Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns sa v pondelok (23. 8.) v Kábule stretol s druhým najvýznamnejším mužom islamistického hnutia Taliban Abdulom Ghaním Barádarom, ktorý je považovaný za možného nového vodcu Afganistanu.

Uviedol to v utorok (24. 8.) denník The Washington Post, ktorý sa odvoláva na nemenovaných amerických činiteľov. CIA správu o tajnej schôdzke nepotvrdila.

Obaja predstavitelia podľa amerického denníka pravdepodobne rokovali o termíne na odchod amerických vojakov z Afganistanu, ktorý je stanovený na 31. augusta.

V uplynulých dňoch niektoré krajiny Spojené štáty vyzvali, aby v Afganistane zotrvali dlhšie a umožnili tak pokračovanie evakuácie z kábulského letiska. Na evakuácie cudzincov a ich afganských spolupracovníkov na letisku dohliada takmer 6 000 príslušníkov americkej armády.

O situácii v Afganistane a sťahovaní spojeneckých vojsk budú v utorok popoludní rokovať predstavitelia skupiny G7 (USA, Spojené kráľovstvo, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Japonsko a Kanada). Taliban varoval, že ak nebude termín dodržaný, ponesú USA aj ďalšie krajiny následky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet