Na hlavný obsah

Stoltenberg: Taliban musí umožniť odchod z krajiny všetkým, ktorí ju chcú opustiť

Nesmie dovoliť návrat terorizmu v Afganistane.

Stoltenberg: Taliban musí umožniť odchod z krajiny všetkým, ktorí ju chcú opustiť
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Taliban musí umožniť odchod z Afganistanu všetkým, ktorí chcú krajinu opustiť. Povedal to v utorok (17. 8.) generálny riaditeľ Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg.

Stoltenberg tiež povedal, že krajiny NATO sa dohodli na vyslaní ďalších lietadiel na evakuáciu ľudí z Kábulu.

„To, čo sme za posledné týždne videli, bol vojenský a politický kolaps nepredvídateľnej rýchlosti,“ vysvetlil šéf NATO a dodal, že misia v Afganistane nemala trvať navždy. Afganská vláda však zlyhala v boji proti Talibanu.

Priznal, že s možnosťou, že by Taliban mohol časom opäť prevziať kontrolu počítali, no nepredpokladali, že sa to udeje takouto rýchlosťou.

Svet sa bude aj naďalej prizerať na fungovanie Afganistanu a podporovať stabilitu, mier a dodržiavanie ľudských práv v krajine.

„Tí, čo preberajú moc musia zaistiť, aby sa v krajine opätovne neusadil medzinárodný terorizmus,“ zdôraznil Stoltenberg s tým, že práve terorizmus ostáva aj naďalej globálnou výzvou. Podľa neho ostane NATO v pozore a v prípade zvýšenej teroristickej aktivity v Afganistane nebude váhať zasiahnuť.

„Časť afganských bezpečnostných zložiek bojovala statočne, no nemohli zabezpečit krajinu, keďže politickí lídri zlyhali v boji s Talibanom a v dosiahnutí mierovej dohody, po ktorej Afganci tak zúfalo túžili,“ dodal Stoltenberg.

Skonštatoval, že spojenci sú frustrovaní z toho, že po 20 rokoch v krajine nedosiahli lepšie výsledky. „Je tragédiou, že afganská vláda skolabovala,“ uzavrel generálny riaditeľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet