Na hlavný obsah

Štyri ruské lietadlá z Afganistanu evakuovali viac ako 500 ľudí

Na palube boli Rusi i občania iných postsovietskych krajín.

Štyri ruské vojenské transportné lietadlá v stredu (25. 8.) odleteli z Kábulu s občanmi Ruska a ďalších postsovietskych krajín a majú namierené do Ruska. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

V stredu sa tým začala evakuácia Rusov z Afganistanu, ktorý ovládlo radikálne islamistické hnutie Taliban. To je v Rusku od februára 2003 na zozname zakázaných teroristických organizácií.

„Štyri lietadlá vojenského dopravného letectva s občanmi Ruskej federácie, členských štátov Organizácie dohody o kolektívnej bezpečnosti (Bielorusko, Kirgizsko, Tadžikistan), Uzbekistanu a Ukrajiny odleteli z kábulského letiska a v súčasnosti uskutočňujú prelet do Ruskej federácie,“ informovalo ministerstvo.

Uviedlo, že všetky lietadlá majú na palube zdravotníkov s potrebným zariadením a liekmi pre prípadné poskytnutie pomoci počas letu, ako aj zásoby pitnej vody, jedla a oblečenia.

Podľa novín Izvestija do evakuačného zoznamu zapísali celkovo 511 ľudí, ktorých prepravujú tri transportné lietadlá Iliušin Il-76, ktoré prestavali pre tento let na dvojpodlažné, a jeden dopravný stroj Iliušin Il-62.

https://twitter.com/izvestia_ru/status/1430507798144630795

„Evakuácia Rusov z Afganistanu sa začala nástupom do autobusov pri ruskom veľvyslanectve. Kolóna sa potom vydala na kábulské letisko. Presun sťažovali dopravné zápchy, ako aj zastávky na kontrolných stanovištiach bojovníkov Talibanu,“ napísal denník.

Putin hovoril o Afganistane s čínskym prezidentom

O situácii v Afganistane v stredu telefonovali ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching. Podľa komuniké Kremľa zhodli na posilnení spolupráce v boji proti hrozbám šírenia terorizmu a pašovania drog z Afganistanu.

„Je dôležité rýchlo nastoliť mier v tejto krajine a zabrániť, aby sa nestabilita rozšírila do susedných regiónov,“ uviedlo komuniké, z ktorého citovala agentúra AFP. Tá upozornila, že Rusko, ktoré zaujalo skôr zmierlivý postoj k Talibanu a ktoré nabáda k „národnému dialógu“ v Afganistane, sa, rovnako ako Čína, obáva o bezpečnosť regiónu postsovietskej strednej Ázie.

Vodca odboja Masúd sa spolieha na rokovanie s Talibanom

Vodca protitalibanského odboja v severoafganskom údolí Pandžšír Ahmad Masúd ruským novinám RBK povedal, že sa spolieha na rokovania s Talibanom. Dúfa tiež, že by tieto rozhovory mohlo sprostredkovať Rusko. „Tisíce ľudí“ sú podľa Masúda „ochotné a pripravené bojovať“, ale boje sa ešte nezačali, a tak by mali dostať šancu rokovania.

„Sme pripravení dať šancu mieru. Dúfame, že ďalšie krajiny, naši susedia aj regionálne mocnosti tiež zasiahnu a vyvinú tlak na Taliban, aby pristúpil na rokovania,“ povedal Masúd. Rusko by podľa neho malo vo svojom vlastnom záujme do afganských záležitostí zasiahnuť a prinútiť Taliban k rozhovorom, aby zabránilo eskalácii násilia. Víťazstvo extrémistickej ideológie v Afganistane by podľa neho spôsobilo požiar „v celej strednej Ázii a na juhu Ruska“, varoval Masúd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet