Na hlavný obsah

Desiatky kanadských baníkov uviazli pod povrchom. Prebieha záchranná misia

Nik nie je zranený.

Na severe kanadskej provincie Ontário zostalo pre technickú poruchu pod povrchom uviaznutých 39 baníkov. Podľa spoločnosti Vale, ktorá prevádzkuje baňu, sa baníci nachádzajú 900 až 1 200 metrov pod povrchom, informovala agentúra AP. Ich evakuácia by mala byť hotová do utorkovej (28. 9.) noci miestneho času. Pod povrchom uviazli v nedeľu (26. 9.).

K baníkom sa dostal prvý záchranný tím, ktorým im má pomôcť s návratom na povrch. Podľa tímu nie je nikto zranený a muži majú prístup k jedlu, pitnej vode i liekom.

Za podpory záchranného tímu by sa mali vrátiť na povrch cez vedľajší rebríkový východ. „Robíme všetko pre to, aby sme zabezpečili ich bezpečnosť,“ povedala hovorkyňa firmy Danica Pagnuttiová.

Odbory United Steelworkers uviedli, že sú mierne optimistické, že sa baníci bezpečne vrátia na povrch. Premiér provincie Ontario Doug Ford povedal, že správa, že nikto nie je zranený, je veľkou úľavou.

Muži nemohli opustiť baňu, keď v nedeľu prestal fungovať banský výťah v hlavnej šachte. Podľa firmy, ktorá v oblasti ťaží meď či nikel, sa tak stalo pri preprave rozmerných strojov. Ontarijské ministerstvo práce uviedlo, že nešťastie po ukončení záchrannej akcie vyšetrí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet