Na hlavný obsah

Drevári z Rimavskej Soboty sa boja zahraničnej konkurencie

V okrese je 21-percentná nezamestnanosť.

Obávajú sa, že s príchodom zahraničného investora prídu o prácu. Zväz spracovateľov dreva upozorňuje, že vstup bavorskej firmy do priemyselného parku v Rimavskej Sobote môže byť likvidačný najmä pre menšie píly v regióne.

Ivan Hruška prevádzkuje pílu v obci Klenovec pri Rimavskej Sobote už 26 rokov. Situácia na trhu s drevom sa podľa neho každý rok zhoršuje.

„Z roka na rok máme dreva menej. Už teraz máme o polovicu zamestnancov menej než sme mali. Z roka na rok ťažby klesajú, to znamená, že suroviny máme nedostatok,“ uviedol Hruška.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Piliarske podniky na Slovensku spracujú vyše troch miliónov kubických metrov ihličnatého dreva. Spracovatelia dreva tvrdia, že príchod bavorského investora do priemyselného parku v Rimavskej Sobote malé a stredné píly zlikviduje.

Drevári sa preto stretli s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). Ten sľúbil istú formu pomoci. „Konkrétny výsledok z tohto stretnutia je, že pre firmu Ziegler nebudem žiadať na vláde žiadne investičné stimuly, aby boli férové, rovnaké podmienky,“ povedal Sulík.

V okrese Rimavská Sobota je 21-percentná nezamestnanosť. Bavorská firma plánuje v regióne vytvoriť 430 pracovných miest. Spracovatelia dreva však tvrdia, že v konečnom dôsledku príde región o viac pracovných pozícií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny