Na hlavný obsah

Koniec čakania na daňovo-odvodovú reformu? Matovič ju chce predstaviť tento mesiac

K januáru 2022 sa nestíha prijať, upozorňuje Viskupič.

Koniec čakania na daňovo-odvodovú reformu? Matovič ju chce predstaviť tento mesiac
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič. Foto: TASR

Čakanie na veľkú daňovo-odvodovú reformu by sa mohlo skončiť. Najmocnejší muži OĽANO opäť hovoria o jej skorom dokončení. Viacerí vládni politici pritom v uplynulých týždňoch pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko uviedli, že v takýto scenár už veľmi nedúfajú.

Detaily, o koľko stúpnu, resp. poklesnú jednotlivé dane, zatiaľ k dispozícii stále nie sú. Preto nie je istá ani politická podpora jednotlivých koaličných strán. Vyjednávania sa začnú až vtedy, keď sa reforma dostane na stôl.

Predošlé avíza ostali bez výsledku

Súčasný premiér Eduard Heger (OĽANO) mal – ešte ako minister financií – ambíciu predstaviť daňovo-odvodovú reformu začiatkom tohto roka. „Ja som avizoval, že by som to chcel stihnúť do konca januára,“ hovoril dávnejšie.

Nestalo sa tak. Práce mal komplikovať koronavírus, následne padla vláda. Po zostavení nového kabinetu tentoraz expremiér Igor Matovič (OĽANO) sediaci na stoličke ministra financií zverejnil základné piliere reformy v podobe jednej dane a jedného odvodu či mesačného, dvesto eurového príspevku na každé dieťa.

Matovič prišiel začiatkom mája aj s novým termínom jej dokončenia. „Jej finálnu podobu predstavíme v priebehu doslova zopár týždňov,“ uviedol. Opäť sa tak nestalo. Viacerí koaliční poslanci preto pre Rádiožnál uviedli, že v dokončenie reformy už veľmi nedúfajú.

Prijať ju zrejme nestihnú

Matovič však teraz prišiel s novým vyhlásením. „Ja mám ambíciu ju predstaviť v priebehu septembra,“ zneli jeho slová v relácii O 5 minút 12. Tie mal najnovšie potvrdiť aj premiér. A to na minulotýždňovom stretnutí poslancov SaS, na ktorom sa zúčastnil. Detaily napriek tomu stále nikto z kompetentných nevidel.

Šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS) je preto presvedčený, že ak by aj minister financií dodržal slovo a reformu predstavil, do konca roka by sa prijať nestihla. Politicky to podľa neho nie je možné. Daňové zmeny sa pritom spravidla robia vždy k prvému januáru.

„Nie, k januáru 2022 nie je možné stihnúť žiadnu daňovo-odvodovú reformu,“ poznamenal pre RTVS.

Kamenický vyzýva Matoviča, aby to nerobil

Opozícia pochybuje, že pripravovaná reforma prinesie nejaké pozitíva. „Nerobte žiadnu daňovo-odvodovú reformu. Vy to neviete robiť, to musí byť riadne prerátané a musí byť jasné, ako to dopadne. Koľko peňazí dostanú mestá a obce, či viac alebo menej. Ďalšia vec – musí tam byť určitá politická dohoda, ktorú absolútne nemáte,“ hovoril v O 5 minút 12 exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Faktom je, že OĽANO sa už takmer rok nevie dohodnúť s SaS na tzv. daňovej brzde. Liberáli žiadajú postupné každoročné znižovanie daní. Tento systém by chceli zakotviť do ústavných pravidiel, ktoré držia na uzde štátny dlh, čo kritizujú nielen premiér a minister financií, ale aj rozpočtová rada.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika