Na hlavný obsah

Markusa Södera opäť zvolili za šéfa CSU. Verí vo víťazstvo únie s CDU

Vo volebných prieskumoch zatiaľ zaostávajú.

Markusa Södera opäť zvolili za šéfa CSU. Verí vo víťazstvo únie s CDU
Na snímke znovuzvolený predseda CSU Markus Söder. Foto: TASR/AP

Bavorský premiér Markus Söder bol v piatok (10. 9.) na zjazde Kresťanskosociálnej únie (CSU) v Norimbergu veľkou väčšinou hlasov opätovne zvolený za šéfa tejto nemeckej koaličnej strany. Informovala o tom agentúra DPA.

Söder ako jediný kandidát získal 600 zo 685 hlasov delegátov. Na post lídra strany ho tak zvolili so ziskom 87,6 percenta hlasov, čo je menej než dosiahol v októbri 2019 (91,3 percenta). Celkovo odovzdali 694 hlasov, z ktorých bolo deväť neplatných.

Oficiálne ho do boja o funkciu šéfa CSU nominovala predsedníčka bavorského krajinského snemu Ilse Aignerová.

Söder predtým účastníkov dvojdňového zjazdu strany, ktorý pokračuje v sobotu (11. 9.), vyzval na súdržnosť so sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) a spoločným kancelárom na kandidáta Arminom Laschetom.

Zdôraznil, že si je istý tým, že konzervatívna únia CDU/CSU dobehne v posledných dvoch týždňoch pred parlamentnými voľbami priepasť v prieskumoch verejnej mienky, v ktorých výrazne zaostáva za sociálnymi demokratmi (SPD).

„Prieskumy nie sú dostačujúce. Hrozí politický prepad,“ varoval Söder pred vznikom novej ľavicovej vlády SPD, Zelených a strany Ľavica. „Za kancelára chceme Armina Lascheta a nie Olafa Scholza (SPD) či Annalenu Baerbockovú (Zelení),“ vyhlásil.

Nemecké voľby do Spolkového snemu sa konajú 26. septembra a odchádzajúca kancelárka Angela Merkelová sa po 16 rokoch vlády už o ďalšie funkčné obdobie neuchádza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet