Na hlavný obsah

Niektoré nemocnice začínajú pre covid opäť obmedzovať plánované operácie

Sú nimi fakultné nemocnice v Nitre a Trenčíne.

V slovenských nemocniciach opäť odsúvajú plánované operácie. Hoci sme len na začiatku tretej vlny pandémie, niektoré nemocnice už plánované zákroky začínajú odkladať. Ako prvé fakultné nemocnice v Nitre a Trenčíne. Mnohé ďalšie však avizujú, že je to len otázkou času. Kritici hovoria, že od druhej vlny pandémie sa v systéme urobilo málo zmien.

V nitrianskej fakultnej nemocnici leží 17 pacientov s covidom, štyria sú napojení na pľúcnu a dvaja na vysokoprietokovú ventiláciu.

Popri Nitre obmedzuje operácie aj fakultná nemocnica v Trenčíne. „Sú to rôzne chirurgické, ortopedické, urologické operácie. A zároveň chcem povedať a upokojiť, že onkologické a gynekologické operácie, pôrody alebo akútne stavy prebiehajú,“ povedal riaditeľ trenčianskej nemocnice Tomáš Janík.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Jana Obrancová:

Pred odkladom operácií varujú aj niektoré organizácie. Sú aj pacienti, ktorí na zákrok čakajú od druhej vlny. „Ak sa ľudia nedostanú k operáciám, tak nám pribudne invalidných dôchodcov … Sú to ťažké dopady na celé rodiny, už nehovoriac aj o možných úmrtiach,“ vysvetlila Mária Lévyová, prezidentka Asiociácie na ochranu práv pacientov.

Podľa ministerstva budú situáciu v regiónoch riešiť krajskí koordinátori.

Príkaz vyčleniť lôžka pre covidových pacientov už v uplynulých dňoch ministerstvo zdravotníctva poslalo asi 60 nemocniciam po celom Slovensku. A hoci väčšina z nich plánované zákroky zatiaľ vykonáva, odborníci sa zhodujú, že je to len otázkou času, keď sa to v mnohých z nich zmení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko