Na hlavný obsah

Smer opäť podá návrh na odvolanie Mikulca. Fico kritizuje bezpečnostnú radu

Hovorí o škandalóznom zasadnutí.

Smer opäť podá návrh na odvolanie Mikulca. Fico kritizuje bezpečnostnú radu
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR

Opozičný Smer-SD podá ďalší návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Informoval o tom vo štvrtok (16. 9.) predseda Smeru Robert Fico. Ten kritizoval závery bezpečnostnej rady štátu v súvislosti s aktuálnou situáciou v silových zložkách.

Hovorí o škandalóznom zasadnutí. Fico skonštatoval, že vzhľadom na závažnú situáciu a podozrenia z marenia vyšetrovaní očakávali odchod Mikulca z funkcie. Poukázal pritom na rôzne podozrenia. Zároveň podotkol, že premiér Eduard Heger (OĽANO) nemôže tolerovať pošliapavanie spravodlivosti a právneho štátu.  

„Vychádzali sme z toho, že bezpečnostná rada bude rokovať o tom, čo sa deje predovšetkým na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) a na špeciálnej prokuratúre,“ skonštatoval Fico.

Očakával, že rada bude hovoriť o tom, ako si vyšetrovatelia NAKA „vymýšľajú trestné činy, vyrábajú úradné záznamy a na základe týchto vymyslených úradných záznamov a vymyslených trestných činov začínajú trestné konanie vo veci“.

Fico: Chcú posilniť Lipšica a oslabiť Žilinku

Tieto informácie podľa neho vyplývajú z nahrávok a uznesení o vznesení obvinenia voči vyšetrovateľom NAKA. Myslí si, že sa to nemohlo diať bez toho, aby o tom vedeli minister vnútra a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Dodal, že vyšetrovatelia zrejme nekonali len tak, ale na niečí pokyn.

Aj vzhľadom na to Smer-SD očakával, že po rokovaní bezpečnostnej rady skončí Mikulec vo funkcii. Miesto toho však podľa Ficových slov prišli členovia rady so zámerom odobrať kompetencie Generálnej prokuratúre (GP) SR a posilniť špeciálnu prokuratúru. Hovorí, že tak chcú odobrať právomoci prokurátorom a vyšetrovateľom, ktorí chcú zločiny vyšetriť a pridať ich zločincom.

„Môžeme sa tešiť, že nám v bleskovom tempe predložia do NR SR v skrátenom legislatívnom konaní šialené novelizácie trestného zákona a trestného priadku. Výrazne sa posilní Lipšic a výrazne sa oslabí generálny prokurátor Maroš Žilinka,“ podotkol.

Pellegrini: Vláda nevie ponúknuť konkrétne riešenia

Podľa lídra mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho vláda „zakladá pracovnú skupinu na riešenie obnovy dôvery v právny štát, pretože nevie ponúknuť konkrétne riešenia ako ďalej a nevie vysvetliť, prečo skupina elitných vyšetrovateľov skončila vo väzbe“.

„Nedokáže vyvrátiť, že ich mnohé vyšetrovania boli zmanipulované a sfalšované. Len dookola omieľa slová o mafii a o tom, ako sa jej musí zbaviť,“ dodal Pellegrini. Pravdou podľa neho je to, že „práve skupinka vyšetrovateľov s tou reálnou mafiou dokonca spolupracovala“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko