Na hlavný obsah

Únia musí na boj proti klimatickej zmene presvedčiť aj ďalšie krajiny, tvrdí Von der Leyenová.

Menej ekonomicky vyspelým krajinám EÚ pošle do roku 2027 ďalšie 4 miliardy-

Únia musí na boj proti klimatickej zmene presvedčiť aj ďalšie krajiny, tvrdí Von der Leyenová.
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: SITA/AP

Európska únia (EÚ) venuje na boj proti klimatickým zmenám v menej ekonomicky vyspelých krajinách do roku 2027 ďalšie štyri miliardy eur. Oznámila to v stredu (15. 9.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Vo svojej výročnej správe o stave EÚ pred europoslancami zdôraznila, že snaha o čo najrýchlejšie a najvýraznejšie zníženie emisií skleníkových plynov bude zásadnou prioritou Únie aj v ďalšom období. EÚ podľa nej tiež zdvojnásobí fondy, ktoré venuje tretím krajinám na udržiavanie rozmanitosti prírodných druhov.

Komisia v júli prišla s prelomovým balíkom klimatických návrhov, o ktorých konečnej podobe budú budúci rok rokovať europoslanci a členské štáty. Von der Leyenová zdôraznila, že Európa ako prvá prišla s premenou klimatických záväzkov na konkrétne kroky.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravil Martin Hílek:

Sama však boj proti otepľovaniu planéty nezvláda a treba presvedčiť aj ďalšie krajiny na čele s Čínou, povedala šéfka únie exekutívy. EÚ sa preto podľa nej mimo vlastných rokovaní o nových normách zameria aj na klimatickú diplomaciu. Únia v rámci tejto snahy pridá spomínanú sumu tretím krajinám a očakáva, že Spojené štáty budú tento krok nasledovať, dodala Von der Leyenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet