Na hlavný obsah

Zomrela francúzska herecká legenda Jean-Paul Belmondo

Slávny umelec sa dožil 88 rokov.

Zomrela francúzska herecká legenda Jean-Paul Belmondo
Francúzska herecká legenda Jean Paul Belmondo na archívnej fotografii. Foto: TASR/AP

Vo veku 88 rokov zomrel v pondelok (6. 9.) známy francúzsky herec Jean-Paul Belmondo. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na jeho právneho zástupcu Michela Godesta.

Počas 60 rokov svojej kariéry sa Belmondo objavil v 80 filmoch a zanechal po sebe nezabudnuteľné úlohy, nielen herecké, ale aj kaskadérske. Velikána francúzskej kinematografie preslávili snímky ako Bláznivý Petríček či Muž z Ria.

„Istý čas už bol nesmierne unavený. Odišiel pokojne,“ uviedol Godest. Belmondo utrpel v roku 2001 mozgovú mŕtvicu, po ktorej čiastočne ochrnul.

Belmondo, fanúšikmi prezývaný Bébel, sa narodil 9. apríla 1933 na parížskom predmestí Neuilly-sur-Seine. Jeho hereckú kariéru odštartoval v roku 1959 film francúzskej novej vlny Na konci s dychom režiséra Jeana-Luca Godarda.

Miláčikom niekoľkých generácií sa ale stal najmä vďaka filmom, v ktorých spojil akciu s humorom. V roku 2011 si na festivale v Cannes prevzal čestnú Zlatú palmu za celoživotné dielo.

Hercovým posledným filmom je televízny dokument z roku 2015 približujúci jeho úspešnú filmovú kariéru. Film Belmondo o Belmondovi je postavený na jeho rozhovoroch so synom Paulom na miestach, kde točil niektoré svoje najslávnejšie filmy. Na striebornom plátne sa naposledy objavil v roku 2008 v snímke Muž a jeho pes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet