Na hlavný obsah

Alžírsko uzavrelo vzdušný priestor pre francúzske vojenské lietadlá

Ľahko to naruší zabezpečenie podpory, hovorí plukovník.

Alžírsko uzavrelo vzdušný priestor pre francúzske vojenské lietadlá
Na snímke dvojmotorové viacúčelové stíhacie lietadlá 4. generácie Dassault Rafale francúzskej výroby. Foto: TASR/AP

Alžírsko v nedeľu (3. 10.) uzavrelo svoj vzdušný priestor pre francúzske vojenské lietadlá, ktoré ho bežne využívajú pre prelety k misiám v severnej Afrike. S odvolaním sa na francúzske ozbrojené sily o tom informovala agentúra AFP.

Alžír si v sobotu (2. 10.) povolal na konzultácie svojho veľvyslanca vo Francúzsku, a to údajne pre výroky francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zrejme z článku denníka Le Monde.

„Dnes ráno sme pri registrácii letových plánov pre dve lietadlá zistili, že Alžírčania uzavreli prelet nad svojím územím pre francúzske vojenské lietadlá,“ uviedol plukovník Pascal Ianni s tým, že armádu o rozhodnutí nikto oficiálnou cestou neinformoval.

„Ľahko to naruší zabezpečenie podpory, lietadlá musia upraviť svoje letové plány, ale operácie alebo spravodajská misia to neovplyvní,“ dodal plukovník. Francúzsko v oblasti Sahelu a Sahary pôsobí okrem iného v rozsiahlej malijskej misii Barkhane, zameranej na boj s islamskými radikálmi.

Vzťahy medzi Parížom a Alžírskom v posledných rokoch narušilo najskôr oznámenie, že Francúzsko výrazne obmedzí vydávanie víz občanom Alžírska, Maroka a Tuniska.

Alžírske ministerstvo zahraničia si preto v stredu (29. 9.) predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Alžírsku a odovzdalo mu oznámenie o formálnom vládnom proteste proti rozhodnutiu.

Sobotňajšiemu povolaniu alžírskeho veľvyslanca vo Francúzsku ku konzultáciám predchádzalo zverejnenie článku denníka Le Monde o stretnutí Macrona s potomkami tých, ktorí zažili alžírsku vojnu za nezávislosť od Francúzska.

Macron v ňom uviedol, že Alžírsko bolo po získaní nezávislosti v roku 1962 udržiavané „politicko-vojenským systémom“ a svoju oficiálnu históriu prepísalo na základe „diskurzu postaveného na nenávisti k Francúzsku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet