Na hlavný obsah

Biden diskutoval s čínskym prezidentom o Taiwane

Napätie medzi Čínou a Taiwanom je najväčšie za ostatné roky.

Biden diskutoval s čínskym prezidentom o Taiwane
Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si-Ťin Pching. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden uviedol, že hovoril so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-Pchingom o napätí okolo Taiwanu. Podľa neho sa obaja štátnici zhodli na nutnosti dodržiavať sa stávajú dohody ohľadom tohto sporného ostrova. Informovala o tom v stredu (6. 10.) agentúra Reuters, podľa ktorej Biden zrejme odkazoval na svoj 90-minútový telefonický rozhovor s prezidentom Číny z 9. septembra, v ktorom spolu hovorili o predchádzaní vzájomnému konfliktu.

„Rozprával som sa o Taiwane. Zhodujeme sa, že budeme dodržiavať dohodu,“ povedal Biden v utorok (5. 10.) novinárom v Bielom dome.

USA uznávajú politiku jednej Číny

Podľa Reuters mal Biden „dohodou o Taiwane“ pravdepodobne na mysli dlhodobú americkú politiku jednej Číny, ktorú Washington oficiálne uznáva Peking . Zároveň mal Biden na mysli americký zákon o vzťahoch s Taiwanom, ktorý stanovuje, že rozhodnutie USA nadviazať diplomatické styky s Pekingom sa zakladá na očakávaní, že budúcnosť Taiwanu sa bude riešiť mierovými prostriedkami.

Čína považuje ostrov Taiwan za svoju súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Bidenovo vyhlásenie prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Taiwanom a Pekingom. Taiwan oznámil, že od piatka (1. 10.) narušilo jeho vzdušný priestor takmer 150 čínskych vojenských lietadiel. USA v nedeľu (3. 10.) vyzvali Čínu, aby ukončila pôsobenie svojej armády blízko Taiwanu.

Podľa ministerstva obrany ostrovného štátu Čína dosiahne schopnosť vykonať inváziu na Taiwan v roku 2025. Súčasné napätie je podľa ministerstva najhoršie za posledných 40 rokov.

Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan a vysokopostavený čínsky diplomat Jang Ťie – Čch budú v stredu rokovať V Zürichu o vzťahoch medzi oboma krajinami, ktoré v mnohých oblastiach postihuje rastúca vzájomná rivalita. Podľa hongkongského denníka South China Morning Post má stretnutie za cieľ v prvom rade obnoviť komunikačné kanály a uviesť do praxe dohody, ktoré dosiahli Biden so Si Ťin-Pchingom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet