Na hlavný obsah

Čas sa kráti, Slovensko môže prísť o takmer 460 miliónov eur z plánu obnovy

Vláda stále hľadá dohodu na novele zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

Novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti vláda odkladá už viac ako rok. Môže za to požiadavka liberálov, aby okrem dlhovej brzdy zákon obsahoval aj daňovú. Ak parlament novelu neschváli do konca roka, Slovensko môže prísť o takmer 460 miliónov eur z plánu obnovy.

Odborníci dlhodobo vyzývajú, aby vláda čo najskôr prijala novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ktorá zahŕňa dlhovú brzdu a výdavkové stropy.

„Za najdôležitejšie opatrenie finančnej disciplíny považujeme prijatie viacročných výdavkových limitov, ktoré by boli naviazané na dlhodobú udržateľnosť,“ hovorí Juraj Kotian člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

„Ak by tieto výdavkové limity boli zavedené už v roku 2019, keď bol prijatý ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, dnes by sme mali rezervu na krízu okolo 10 miliárd eur,“ upozorňuje Ľuboš Jančík (OĽANO), štátny tajomník ministerstva financií.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rokovanie o novele koalícia každý mesiac odsúva. Dôvodom je požiadavka liberálov z SaS okrem dlhovej brzdy zapracovať do zákona aj daňovú brzdu.

Čas sa kráti a Slovensko môže prísť o 460 miliónov eur z plánu obnovy. Práve naň sú viazané výdavkové limity. Alternatívou je, že parlament schváli len tie, čím splní podmienku na čerpanie peňazí z Bruselu a vláda získa čas na ďalšie diskusie.

„V tomto parametre je absolútna zhoda, hovorím za SaS, my sme boli pripravení podporiť výdavkové limity už na poslednej schôdzi parlamentu,“ hovorí Marián Viskupič (SaS), predseda výboru NR SR pre financie a rozpočet.

Keďže ide o zmenu ústavného zákona, podporiť ju musí aspoň 90 poslancov. Opozícia avizuje, že nepodporí ani toto alternatívne riešenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko