Na hlavný obsah

Gelnica chce presťahovať neprispôsobivých občanov do okrajovej časti mesta

Má v pláne postaviť im sociálne byty.

Z centra Gelnice chcú vysťahovať 250 ľudí do okrajovej časti. Podľa samosprávy sa nedarí rozvíjať historické jadro. Obyvatelia, ktorých oslovil štáb RTVS, sa sťahovať nechcú, hoci mesto tvrdí, že nové byty a vybavenosť bude na oveľa vyššej úrovni ako ich doterajšie obydlia.

Primátor Gelnice Dušan Tomaško (nezávislý) tvrdí, že do starého centra mesta sa mu investorov prilákať nedarí. Odrádzajú ich vraj neporiadok, množstvo čiernych stavieb a neprispôsobiví obyvatelia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Je ťažké získať investora, ktorý by urobil nejaké nájomné byty v meste alebo budovu s polyfunkciami. Aj cena nehnuteľností ide dole,“ povedal Tomaško.

Keďže väčšina neprispôsobivých občanov sú obyvateľmi Gelnice, podľa primátora jedinou možnosťou, ako ich z centra mesta vysťahovať, je zabezpečiť im náhradné bývanie. A to im chce mesto vytvoriť v lokalite Pod Hájom.

“Jediné riešenie, ako im nájsť náhradné ubytovanie, je vystavať im cez Štátny fond rozvoja bývania nejaké sociálne byty.” vyhlásil primátor.

V lokalite Pod Hájom chcú postaviť škôlku, komunitné centrum či obchod. Plánujú tam vybudovať vodovod, kanalizáciu a vyriešiť aj dopravné napojenie do centra mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny