Na hlavný obsah

Riaditelia košických nemocníc podporujú reformu

V Košiciach by sa mali zamerať na vysokoodborné zákroky.

Riaditelia košických nemocníc podporujú reformu
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: SITA

Riaditelia štyroch najväčších košických nemocníc plne podporujú pripravovanú optimalizáciu siete nemocníc. Po piatkovom (29. 10.) stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) to uviedol generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach Ján Slávik.

„Za riaditeľov košických nemocníc chcem vyjadriť plnú podporu optimalizácii siete nemocníc, ako pán minister povedal, bude slúžiť reálne ľuďom a hlavne na skvalitnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ uviedol.

Podľa Lengvarského by sa mala reforma nemocníc dotknúť zariadení v Košiciach tak, že sa budú zameriavať na vysokoodborné zákroky a náročnejšiu zdravotnú starostlivosť. „To znamená, že v nemocniciach na nižších úrovniach – regionálne alebo komunitné – by sa robili také zákroky, ktoré je možné vykonávať v nižších stupňoch,“ informoval Lengvarský.

Reprofilizovať budú ďalšie lôžka

Aktuálne je v UNLP reprofilizovaných 144 lôžok pre pacientov s koronavírusom, 138 z nich je plných. Podporu pľúcnej ventilácie tam potrebuje 9 pacientov, všetci z nich sú nezaočkovaní, uviedol Slávik. Ďalších 18 pacientov je napojených na high-flow ventiláciu.

Keďže je momentálna naplnenosť lôžok na úrovni 93 percent, nemocnica ich reprofilizuje ďalších 18. V ani jednej z košických nemocníc však neodkladajú plánované zákroky a biela medicína tam funguje aj napriek vyťaženosti covidových oddelení.

Ako informoval generálny riaditeľ Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach Štefan Lukačín, pacienti s koronavírusom sú aj v tejto nemocnici. Niekoľkých z nich operovali.

V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach reprofilizovali 20 lôžok pre detských pacientov s covidom, aktuálne ich je obsadených 11 deťmi a 5 ich sprevádzajúcimi osobami. „Snažíme sa organizovať zdravotnú starostlivosť o detských pacientov s covidom tak, aby sme neobmedzili alebo v čo najmenšej miere obmedzili komplexné poskytovanie zdravotnej starostlivosti o deti,“ uviedla riaditeľka nemocnice Jaroslava Feketeová.

V nemocnici sa od septembra očkujú deti od 12 do 17 rokov, 21. októbra spustili aj očkovanie detí od 5 do 12 rokov s chronickými ťažkosťami, prípadne ich súrodencov z rovnakej domácnosti. Zatiaľ ich zaočkovali 12.

Východoslovenský onkologický ústav zaviedol sprísnený režim, pri príjme sú otestovaní všetci pacienti. Každé dva dni takisto testujú členov personálu, ktorí nie sú zaočkovaní. Informoval o tom riaditeľ ústavu Tomáš Sieber.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko