Na hlavný obsah

Už 100 rokov ich myslenie baví. Filozofická fakulta UK oslavuje okrúhle výročie

Začiatky boli skromné.

Už 100 rokov ich myslenie baví. Filozofická fakulta UK oslavuje okrúhle výročie
Na ilustračnej snímke budova Filozofickej Fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Najstaršia humanitná a spoločenskovedná fakulta na Slovensku si pripomína svoje 100. výročie. Vyučovať na filozofickej fakulte sa začalo 24. októbra 1921 ako na tretej fakulte novozaloženej Univerzity Komenského (UK).

Počas jej bohatej histórie na nej vyštudovalo 30 000 absolventov v desiatkach odborov.

Po vzniku Československej republiky bol pálčivým problémom nedostatok odborníkov na úradoch a školách, ktorí by ovládali slovenský jazyk. Filozofická fakulta UK vznikla s cieľom vyriešiť tento problém.

Vyučovať sa začalo v skromných podmienkach, v prvom roku sa zapísalo 64 poslucháčov v odboroch slovanská filológia, história, národopis a hudobná veda. Prednášajúcimi boli českí profesori, najmä z pražskej Karlovej
univerzity.

V nasledujúcich rokoch pribudli ďalšie študijné odbory aj poslucháči. Filozofická fakulta UK sa stala kolískou humanitných a spoločenskovedných odborov na Slovensku.

V súčasnosti tu študuje takmer 3 000 študentov v 220 študijných programoch. Najväčším záujem študentov je o štúdium psychológie, politológie, marketingovej komunikácie, žurnalistiky a širokého spektra jazykov.

Vzdeláva tiež archeológov, historikov, psychológov, sociológov, pedagógov, tlmočníkov, prekladateľov z rôznych jazykov a ďalších odborníkov v spoločenských a humanitných vedách.

Na fakulte tiež pôsobí niekoľko špičkových vedeckých tímov, jej odborníci sa vyjadrujú v médiách na rôzne témy, napríklad politológovia pravidelne komentujú voľby či vývoj na politickej scéne, historici približujú historické výročia, etnológovia, sociológovia či psychológovia komentujú rôzne spoločenské javy.

„Usilujeme sa, aby naše výskumy mali reálny vplyv na spoločnosť, pomáhali formovať kritické myslenie, názory na hodnoty a reagovali na súčasné výzvy v spoločnosti. Myslenie nás baví a naším cieľom je, aby bavilo nielen nás, ale všetkých,“ hovorí dekan fakulty prof. Marián Zouhar.

Pri príležitosti výročia vyjde obrazová publikácia k dejinám fakulty, vedecká publikácia kolektívu autorov, grafické dielo a pamätná medaila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko