Na hlavný obsah

Zamestnávatelia: Vysoké školy potrebujú výraznejšie zmeny

Nepáči sa im spôsob financovania ani nepripravení absolventi.

Zamestnávatelia: Vysoké školy potrebujú výraznejšie zmeny
Na snímke študenti počas prednášky na vysokej škole. Foto: TASR

Reforma vysokých škôl na Slovensku potrebuje výraznejšie zmeny. Uviedla to Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Zamestnávatelia vítajú snahu ministerstva školstva o reformu vysokých škôl. Za pozitívnu zmenu považujú napríklad novú koncepciu riadenia vysokých škôl, posilnenie manažérskej úlohy rektora či rozdelenie vysokých škôl podľa ich poslania.

Absolventi nie sú na prácu pripravení

Zamestnávatelia však upozorňujú na to, že vysoké školy na Slovensku rok čo rok produkujú desaťtisíce absolventov, ktorí nie sú ani po piatich rokoch štúdia, pripravení na reálne požiadavky trhu práce a zamestnávateľov.

Viac ako polovica všetkých absolventov nepracuje v odboroch, ktoré vyštudovali, čo znamená plytvanie verejnými zdrojmi.

RÚZ poukazuje na to, že mnohí študenti absolvujú vysokú školu iba pre získanie titulu. Študenti, ktorí majú záujem o skutočne kvalitné štúdium, sa zase väčšinou rozhodnú pre štúdium v zahraničí, odkiaľ sa však už často nevrátia.

„Návrhy na systémové zmeny predložili zástupcovia zamestnávateľov ako aj odborárov už v roku 2018. Vzhľadom na to sme očakávali, že vláda, po viac ako roku príprav, predstaví balík podstatne zásadnejších systémových zmien v oblasti vysokých škôl,“ povedal prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský.

Požadujú viac peňazí pre kvalitnejšie školy

Zamestnávatelia tvrdia, že pri financovaní jednotlivých vysokých škôl by mala rozhodovať predovšetkým ich kvalita a výkonnosť, teda hodnota výstupu ich činnosti, absolventa, či výsledkov výskumu tak, ako je tomu pri každej činnosti financovanej z verejných zdrojov.

„Veríme, že hodnotenie konečne stanoví jasné ukazovatele kvality a ukáže, kto a aký prospešný výskum a vývoj na Slovensku realizuje,“ uviedol prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga.

Poznamenal, že návrh ministerstva školstva počíta aj s možnosťou doplnenia možnosti financovania VŠ na základe napĺňania vopred dohodnutých výkonových parametrov, avšak tie bližšie nekonkretizuje.

Zamestnávatelia vysvetlili, že parametre výkonu by mali byť jasne definované a mali by zohľadňovať požiadavky trhu práce či uplatniteľnosť absolventov.

RÚZ považuje v kontexte plánu obnovy nadchádzajúce obdobie za kľúčové pre reformy v oblasti vysokého školstva. Zároveň je pripravená aktívne spolupracovať v ďalšej diskusii o konkrétnych krokoch, ktoré zabezpečia pre budúcich absolventov perspektívu a kvalitné uplatnenie sa aj v meniacich sa podmienkach na európskom trhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko