Na hlavný obsah

Zeman vyznamenal 29 osobností vrátane Kellnera či Bohdalovej

Ceremoniál sa nekonal.

Zeman vyznamenal 29 osobností vrátane Kellnera či Bohdalovej
Na kombosnímke český prezident Miloš Zeman a herečka Jiřina Bohdalová. Foto: TASR, koláž: RTVS

Český prezident Miloš Zeman pri príležitosti 103. výročia vzniku Československa udelil vo štvrtok (28. 10.) štátne vyznamenania 29 osobnostiam. Medzi ocenenými sú herečka Jiřina Bohdalová alebo zosnulý podnikateľ Petr Kellner, informoval portál novinky.cz.

Ceremoniál s odovzdávaním ocenení sa však z dôvodu Zemanovej hospitalizácie nekonal. Preložili ho na 1. januára, keď by mali dostať vyznamenania aj tí, ktorých ocenili vlani. Vtedy sa slávnostné odovzdávanie vyznamenaní na Pražskom hrade nekonalo pre pandémiu.

Bohdalová, rovnako ako zakladateľ investičnej spoločnosti PPF Kellner, dostala najvyššie štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva I. triedy. Okrem nich takto ocenili kozmonauta Vladimíra Remeka, ktorý sa ako prvý Čech pozrel v roku 1978 do vesmíru, britského diplomata Alfreda Duffa Coopea a in memoriam dôstojníka československého letectva Alexandra Hessa.

Rad T. G. Masaryka I. triedy dostane in memoriam Karel Raška, zakladateľ modernej československej epidemiológie.

Medailu Za hrdinstvo dostanú veľvyslanec v Afganistane Jiří Baloun a Zdeněk Poul, ktorý velil jednotke, ktorá vyjednávala s radikálnym islamistickým hnutím Taliban.

Medailu Za hrdinstvo dostala in memoriam vojačka Michaela Tichá, ktorá zahynula pri havárii vrtuľníka na Sinajskom polostrove.

Medailu Za zásluhy dostane 20 osobností – napríklad džudista Lukáš Krpálek, psychiater Jan Cimický, hudobný skladateľ Karel Vágner alebo športový podnikateľ Michal Černošek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet