Na hlavný obsah

Zmena pri cestovaní do Spojeného kráľovstva. Občania EÚ už potrebujú pas

Úrady menia aj cestovný semafor.

Zmena pri cestovaní do Spojeného kráľovstva. Občania EÚ už potrebujú pas
Veľká Británia Európsku úniu formálne opustila v januári 2020. Foto: SITA

Od piatka (1. 10.) potrebujú občania Európskej únie pri ceste do Spojeného kráľovstva platný pas, turistické víza nepotrebujú. Pohybovať sa nepretržite po Veľkej Británii môžu 6 mesiacov. Navyše, od pondelka (4. 10.) menia úrady aj cestovné pravidlá. Trojfarebný semafor označenia krajín sa zmení na červenú farbu a zvyšok sveta.

Ako z Londýna v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko priblížil redaktor RTVS Viliam Ovsepian, vystúpenie z klubu európskej 27-čky znamenalo pre Veľkú Britániu aj postupné zavedenie pasových kontrol. Zavádzanie turistických cestovných víz do krajiny však Londýn neplánuje. Vízová povinnosť bude platiť pre študentov a pracujúcich.

Ministerstvo vnútra Spojeného kráľovstva v písomnom stanovisku uviedlo, že obyvatelia Európskej únie môžu aj naďalej cestovať do Spojeného kráľovstva s občianskym preukazom iba v prípade, ak majú britský prechodný pobyt. Rovnako to platí aj v prípade cesty za účelom plánovanej zdravotnej starostlivosti a pre pendlerov. Výnimka však platí do 31. decembra 2025.

Zmena cestovného semafora

Od pondelka Spojené kráľovstvo mení aj systém cestovného semafora. Z troch farieb sa mení na jednu. Takzvané červené krajiny a zvyšok sveta, kam by malo zatiaľ patriť aj Slovensko.

Minister dopravy Spojeného kráľovstva Grant Shapps hovorí, že vláda chce zjednodušiť cestovanie pre plne zaočkovaných ľudí. Nebudú musieť absolvovať test pred odletom ani karanténu po prílete.

Budú sa však musieť preukázať, že sú zaočkovaní registrovanou vakcínou a absolvovať antigénový test po prílete. Ak sa ukáže, že cestujúci je pozitívny, na rad prichádza PCR test. Časť nákladov by mala hradiť britská vláda.

V prípade príchodu z krajiny na červenom zozname si cestujúci budú musieť priplatiť aj za karanténu v hoteli. Suma desaťdňového pobytu na jednu osobu bude približne 2 700 eur. Druhá osoba zaplatí o 1 000 euro menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet