Na hlavný obsah

Chrám sv. Petra vysvätili pred 395 rokmi

Stavba najznámejšej baziliky sveta trvala takmer 120 rokov.

Chrám sv. Petra vysvätili pred 395 rokmi
Na snímke Chrám sv. Petra vo Vatikáne. Foto: Twitter/ Catholic Heritage Ireland

Pred 395 rokmi, v roku 1626 pápež Urban VIII. vysvätil v talianskom Ríme nový Chrám sv. Petra, stojaci na mieste pôvodnej konštantínovskej baziliky.

Bazilika sv. Petra je renesančno-barokovou sakrálnou stavbou, ktorá patrí medzi najznámejšie dominanty večného mesta. Bazilika prvého pápeža je jednou z najviac navštevovaných svätýň na celom svete. Chrám s balkónom, z ktorého sa pápež prihovára veriacim, nie je len rešpektovaným centrom katolíckej viery, ale aj významnou historickou pamiatkou.

Pôvodne na jeho mieste stál Kostol sv. Petra, súčasný chrám ho nahradil až v 16. storočí. Tento kostol dal postaviť prvý kresťanský cisár Konštantín I. na žiadosť pápeža Silvestra I., pravdepodobne v roku 319.

Základný kameň novej baziliky bol položený už v roku 1506. Nový chrám mal demonštrovať nadradenosť kresťanstva nad pohanskou minulosťou cisárstva. Bazilika mala vzbudzovať bázeň a rešpekt. Stavbu dokončili až o 120 rokov neskôr a 8. novembra 1626 ju slávnostne vysvätil pápež Urban VIII.

Chrám je domovom známych umeleckých diel

Bazilika sa nachádza na Námestí sv. Petra. Na mieste, kde chrám stojí, bol podľa legendy ukrižovaný svätý Peter. Je jednou z najznámejších aj najkrajších bazilík sveta. Na jej stavbe sa podieľal aj Michelangelo Buonarotti.

V chráme môžu státisíce návštevníkov, ktorí tam každoročne prichádzajú, obdivovať svetoznáme umelecké diela. V jednej z kaplniek je umiestnená Michelangelova Pieta. Známa mramorová socha zobrazuje Pannu Máriu s telom ukrižovaného Ježiša v lone. Umelec ju vytesal, keď mal len 25 rokov.

Vzácna socha sa nachádza za ochranným sklom, pretože ju v roku 1972 jeden z návštevníkom poškodil kladivom.

Dominantou chrámu je aj bronzová socha svätého Petra z 13. storočia. Dielo je pripisované Arnolfovi di Cambio. Pravá noha sochy počas stáročí postupne stratila svoj tvar. Rituálom návštevníkov baziliky je totiž nohu sochy pobozkať alebo sa jej dotknúť rukou.

Počas významných sviatkov sochu odejú do rúcha a hlavu jej ozdobia tiarou s drahokamami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet