Na hlavný obsah

Kedy treba volať lekárovi či na linku 112? Návod, ako postupovať po pozitívnom teste

Pri domácej liečbe je potrebný aj zvýšený príjem tekutín.

Kedy treba volať lekárovi či na linku 112? Návod, ako postupovať po pozitívnom teste
Na ilustračnej snímke lekár v ambulancii. Foto: RTVS

Po obdržaní pozitívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19 je nevyhnuté kontaktovať svojho všeobecného lekára. Pripomína to ministerstvo zdravotníctva. „S lekárom konzultujte váš aktuálny zdravotný stav a spôsob liečby,“ uviedol rezort.

Ľudia by mali kontaktovať lekára vždy, keď je u nich potvrdené ochorenie COVID-19, a to aj v prípade, že nepotrebujú byť uznaní práceneschopnými, upozorňuje hlavná odborníčka ministerstva Adriana Šimková.

Odporúča sa, aby mali ľudia v domácnosti teplomer, osoby s vysokým tlakom aj tlakomer a seniori a ohrozené skupiny aj pulzný oxymeter na prst, ktorý meria saturáciu, a teda množstvo kyslíka v krvi. „Lekárovi volajte, ak saturácia poklesne pod 94 %. Ak poklesne pod 92 %, volajte rýchlu zdravotnú pomoc,“ spresnila Šimková.

Pri domácej liečbe je dôležitý príjem vyššieho množstva tekutín a tiež ľahká a vyvážená strava, najmä ovocie a zelenina. Rovnako dôležitý je aj dostatok odpočinku.

Voľnopredajné spreje do nosa či pastilky na cmúľanie je možné používať pri upchatí či zápale horných dýchacích ciest. Voľnopredajné lieky podľa typu kašľa je možné užívať po porade s lekárnikom (antitusiká pri suchom dráždivom kašli, mukolytiká pri vlhkom a produktívnom kašli).

Pri zvýšenej teplote je možné užívať paracetamol a acylpyrín, na podporu imunity zase vitamín C, vitamín D a zinok.

Pri ukončení karantény treba kontaktovať svojho všeobecného lekára a informovať ho o pretrvávajúcich príznakoch. Lekár určí spôsob rekonvalescencie podľa toho, či išlo o stredný alebo ťažký priebeh ochorenia.

Starostlivosť o pacienta s ochorením COVID-19 v ambulancii všeobecného lekára by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko