Na hlavný obsah

Lesníci či vidiečania v obave o prácu protestovali proti reforme národných parkov

O novele by sa malo hlasovať vo štvrtok (4. 11.).

Poslanci v stredu (3. 11.) rokovali o ďalšom osude národných parkov. Novela zákona o ochrane prírody má zmeniť správu štátnych pozemkov v národných parkoch.

Do poslednej chvíle však o navrhovaných zmenách nenastala zhoda v koalícii ani na verejnosti. Pred parlamentom sa zišli desiatky nespokojných ľudí z regiónov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lesníci, poľovníci, súkromní vlastníci lesov a pozemkov, ale aj včelári a obyvatelia vidieka sa obávajú, že navrhované zmeny ich pripravia o prístup na pozemky, a tým aj o prácu.

„My nie sme ako niekde v Amerike, kde v Národnom parku nežije jedna rodina. Toto je husto osídlená vidiecka krajina,“ hlási organizátor zhromaždenia a predseda Slovenskej lesníckej komory Milan Dolňan.

„75 % územia národných parkov chcú mať v bezzásahu. To znamená, že keď sa dnes obhajuje, že bude sa tam robiť ťažba, bude sa tam poľovať, no určite nie,“ pokračoval.

Schválením novely by správcom štátnych pozemkov v národných parkoch už viac neboli Lesy SR. Kompetencie by prešli na Štátnu ochranu prírody. Práve tá má podľa envirorezortu a ochranárov zabezpečovať adekvátnu ochranu vzácnych území.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko