Na hlavný obsah

Lockdown spomalí ekonomiku. Zatvoreným prevádzkam majú pomôcť dve opatrenia

Najviac zasiahnutý je sektor služieb.

Sprísnenie protipandemických opatrení na dva týždne by v aktuálnej situácii nemalo výraznejšie poškodiť ekonomiku. Tvrdia to analytici z Inštitútu finančnej politiky. S problémami sa naďalej boria najmä podnikatelia v gastrosektore. Štát im pomôže s preplácaním nájmov a náhradou prepadnutých tržieb.

Hospodárske dôsledky sprísnených protipandemických opatrení by mali byť mierne.

„V prípade dvojtýždňového lockdownu predpokladáme, že by tie náklady mohli byť okolo 50 miliónov eur, čo nie je z pohľadu ekonomiky až tak veľa,“ hovorí Branislav Žúdel, analytik Inštitútu finančnej politiky. Riskovať, že zdravotnícky systém skolabuje, by mohlo byť drahšie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najviac zasiahnutý je sektor služieb. Vidieť to na výraznom poklese tržieb v stravovacích či ubytovacích zariadeniach. Podľa údajov z eKasy klesajú priemerné tržby reštaurácií od polovice septembra a aktuálne sú 30 percent pod úrovňou spred pandémie. V prípade hotelov je prepad príjmov takmer
70-percentný.

Vláda prijala dve opatrenia, ktoré majú pomôcť zatvoreným prevádzkam.

„V čiernych okresoch sú už dlhšie zavreté reštaurácie, ktoré by mali mať nárok na dva typy odškodnenia. Jeden je nájomné, to bude robiť ministerstvo hospodárstva od začiatku decembra, a druhé je odškodnenie z titulu poklesu obratu. Toto sme dohodli na koaličnej rady, že bude robiť ministerstvo dopravy,“ informoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

„Pomoc pre gastro naďalej pokračuje. Otvárame mesiace september, október, november. O tom budeme informovať koncom novembra, keď sa ten mesiac november ukončí. Zostáva nám z pôvodne pridelených prostriedkov rádovo ešte 100 miliónov eur, čiže máme z čoho poskytovať pomoc. Pravidlá sa meniť nebudú,“ doplnil minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko