Na hlavný obsah

Hlavátková sezóna na Slovensku je v plnom prúde

K lovu je potrebná špeciálna povolenka.

Hlavátková sezóna na Slovensku je v plnom prúde
Rybár v rieke drží hlavátku. Foto: RTVS

Tradične v novembri sa na Slovensku začína hlavátková sezóna. Lov ryby, považovanej za kráľovnú našich vôd, trvá len dva mesiace. Na jej ulovenie však nestačí len rybársky prút a nástraha, ale potrebná je aj špeciálna povolenka.

„Každoročne predáme zhruba 40 povolení, z ktorých výťažok ide na násadu hlavátky. Patrí medzi tie najdrahšie násady, čo pre nás predstavuje veľkú finančnú záťaž, keďže ročne vyzbierame menej než 3 000 eur z hlavátkových povolení, v priemere to vychádza 120 až 160 kilogramov na úsek 21 kilometrov,“ priblížil hlavný hospodár miestneho rybárskeho zväzu Tibor Ferjančík.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Rybári hovoria, že chytiť hlavátku nie je vôbec jednoduché. „Jediná ryba, ktorú nemám ešte odlovenú je hlavátka, naša kráľovná vôd, preto som si zadovážil povolenku,“ tvrdí jeden z nich.

Podľa rybára a muškára Petra Žúbora presvedčiť hlavátku k záberu vôbec nie je jednoduché. „Stalo sa veľakrát, že som mal sezónu bez jediného záberu.“ Najväčšiu hlavátku chytil 10 rokov dozadu. „Mala 1,13 metra a vlani na Silvestra som chytil 92-centimetrovú,“ opísal.

Každoročne sa ulovia hlavátky v počte od 16 do 21 kusov. „Mňa ako hospodára to veľmi teší, pretože máme z toho ichtyologický prieskum. Boli ulovené pekné trofejné kusy od 100 do 120 centimetrov. Minulý rok sa podarilo uloviť 120-centimetrovú hlavátku vo váhe 18,5 kilogramov v Kraľovanskej doline,“ uviedol Ferjančík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny