Na hlavný obsah

Novoročné ohňostroje sú pre pandémiu opäť ohrozené

Pyrotechnici hlásia veľké straty.

Novoročné ohňostroje sú pre pandémiu opäť ohrozené
Silvestrovský ohňostroj v Bratislave v roku 2019. Foto: TASR

Samosprávy rušia silvestrovské oslavy na námestiach. Dôvodom je pandémia. Ohňostroj nebude napríklad v Bratislave ani v Považskej Bystrici. Pyrotechnici hovoria o veľkých stratách. Téme sa venoval redaktor RTVS Anton Gbur.

Považská Bystrica ušetrí za ohňostroje a novoročné oslavy 15 000 eur. Do nemocnice za ne kúpi štyri polohovateľné postele na neurologickú jednotku intenzívnej starostlivosti.

Zábava pre zlú pandemickú situáciu nebude ani v hlavnom meste. Bratislava chce podľa hovorkyne magistrátu Kataríny Rajčanovej navyše šetriť. „Usporiadanie polnočného ohňostroja by si vyžiadalo vysoké náklady, ktoré by sa nevynaložili hospodárne, najmä vzhľadom na výdavky, ktoré už mesto utrpelo v súvislosti s pandémiou,“ uviedla.

Niekde možno budú

Niektoré radnice definitívnu stopku za oslavami ešte nedali. Prešov rozhodne až po uvoľnení opatrení. Ohňostroj pritom v meste chýbal posledné dva roky – vlani pre pandémiu, rok predtým pre výbuch 12-poschodovej bytovky.

Košice čakajú na vývoj situácie. „Ak regionálny úrad verejného zdravotníctva, respektíve vláda, neobmedzí pohyb po vonku a kultúrne akcie, tak silvestrovské oslavy prebehnú podľa plánu. Tohtoročný plán je taký, že by sme nahradili ohňostroje ohňovou šou, aby sme dbali aj na životné prostredie, aj na domáce zvieratá, a podobne,“ vysvetlil hovorca mesta Vladimír Fabian pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Straty pyrotechnikov

Pyrotechnici evidujú veľké straty. Minulý rok prišli o pol milióna eur, teraz očakávajú výpadok približne milión eur. Museli tiež prepúšťať. „Bežne počas iných rokov mimo pandémie sme už dávno mali objednávky na 10 až 12 ohňostrojov počas Silvestra od Trnavy po Košice. Tento rok žiadne, tak ako minulý rok,“ priblížil Ľubomír Masár zo Slovenskej asociácie pyrotechnických firiem.

Tridsiatyprvý december je pre záchranárov jedným z najvyťaženejších dní v roku. Počet výjazdov však posledné roky klesá. Kým na Silvestra 2018 zasahovali 1 950-krát, vlani 1 463-krát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko