Na hlavný obsah

Nový covidový automat zrovnoprávni zaočkovaných s tými, ktorí prekonali covid

Nezaočkovaným sa sťaží vstup do práce.

Nový covidový automat zrovnoprávni zaočkovaných s tými, ktorí prekonali covid
Na snímke vpravo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a vľavo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Foto: TASR

Vláda vo štvrtok (18. 11.) prijala novú podobu covidového automatu. Táto zmena je podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) dočasná. „Robíme to na stabilizovanie kritickej situácie v nemocniciach,“ uviedol s tým, že verí, že situácia sa stabilizuje do troch týždňov a pristúpi sa k uvoľňovaniu opatrení najmä pre zaočkovaných.

Nová podoba automatu od pondelka (22. 11.) výrazne sprísňuje opatrenia od červenej po čiernu fázu pre nezaočkovaných. Premiér zdôraznil, že ide o najohrozenejšiu kategóriu. „Áno, ide o lockdown pre nezaočkovaných, a to pre ich ochranu,“ vyhlásil Heger.

„Lekári sa dnes, žiaľ, musia rozhodovať, komu pomôcť a komu nie. Do tejto situácie sme sa nechceli dostať a covidový automat bol nastavený tak, aby sme sa do nej ani nedostali,“ skonštatoval Heger s tým, že ľudia nastavené opatrenia nedodržujú.

Ľudia, ktorí prekonali covid (v lehote do 180 dní), budú po novom v kolónke OP so zaočkovanými. Na hromadné podujatia bude môcť podľa Hegera zavítať len táto kategória.

Títo ľudia sa nemusia testovať, môžu chodiť do neesenciálnych obchodov a nákupných centier.

Nezaočkovaní ľudia sa na vstup do práce budú musieť dvakrát do týždňa testovať.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) doplnil, že aj zaočkovaní budú obmedzení v určitých oblastiach, čo vládu mrzí. Vyzval ľudí, aby sa sami dožadovali kontroly v prevádzkach, keď im niekto neskontroluje covidový pas.

„Súčasná epidemická situácia ohrozuje zdravotnícky systém ako taký a poskytovanie zdravotnej starostlivosti aj iným ako covidovým pacientom,“ pripomenul minister.

Vyzval ľudí na dodržiavanie opatrení a očkovanie, „aby sme už opatrenia nemuseli viac sprísňovať“.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) dodal, že ozbrojené sily vyčlenia od štvrtka na boj s pandémiou 400 vojakov po celom Slovensku a nasadia aj ďalších. Vyzval tiež politické strany, aby nezneužívali situáciu a neorganizovali zhromaždenia, pretože „práve na nich sa COVID-19 rozširuje“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko