Na hlavný obsah

Pád Bohemia Energy spôsobil krach známych českých sklární

Podľa majiteľa išlo o ťažké rozhodnutie.

Pád Bohemia Energy spôsobil krach známych českých sklární
Na snímke logo firmy Bohemia Energy. Foto: ČTK/Šulová Kateřina

Pád českej energetickej spoločnosti Bohemia Energy spôsobil problémy takmer miliónu domácností, podnikateľom, firmám a záujmovým združeniam. Skrachovala napríklad známa sklárska firma v Bělčiciach na Morave.

Problémy už rieši česká vláda zmenami v zákonoch. Téme sa venoval redaktor RTVS Boris Kršňák v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Skláreň Bělčice bola rodinnou firmou, ktorú poznali zákazníci aj na Slovensku. Štvornásobný nárast ceny elektrickej energie po krachu dodávateľa Bohemia Energy spôsobil jej definitívny koniec, povedal Českému rozhlasu majiteľ sklárne Václav Vlasák. 

„Ten najväčší aspekt bolo zdraženie energií po pádu Bohemie. Bolo to ťažké rozhodovanie,“ uviedol. Majiteľove slová potvrdzuje aj jeho manželka a spolumajiteľka Viera. 

„Tí obchodníci v podstate nemajú už ani kam ísť nakupovať, pretože sklárne nie sú, alebo aspoň nie s tým sortimentom, ktorý sme my vyrábali,“ skonštatovala.

Vlasák, ale situáciu vníma aj v kontexte a nemá na Bohemia Energy, na rozdiel od iných, ťažké srdce. „Naozaj som za desať rokov ušetril veľa peňazí. Veľa,“ vyhlásil.

Skláreň bola populárna a mala zákazky, ale Václav Vlasák by musel svoje výrobky zdražiť viac ako dvojnásobne. „Jeden slovenský podnikateľ mi ponúkol 50 000 eur, keď skláreň nezatvorím. Paradoxne sme mali najviac zákaziek v živote teraz, keď sme skončili.“

Kým zákazníci Bohemia Energy často riešia existenčné problémy, majiteľovi firmy Jiřímu Písaříkovi kritici vyčítali, že po krachu viac ľutoval seba než to, čo spôsobil.

„Sú to štyri týždne od doby, kedy sme museli učiniť to náročné rozhodnutie. Ako vidíte, stále ešte nie som úplne schopný o tom hovoriť. Neviem, či si to vôbec dokážete predstaviť, je to ako keby ste pochovávali niekoho blízkeho,“ povedal.

Vláda podala na spoločnosť Bohemia Energy a jej majiteľa trestné oznámenie a schválila návrh zákona o hromadných žalobách. Aby si veľké množstvo klientov mohlo uplatniť svoje nároky v jedinom trestnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika