Na hlavný obsah

Poslanci prelomili veto prezidentky, novela zákona o štátnej službe je schválená

Opozícia hovorí o "krágľovacom zákone".

Poslanci prelomili veto prezidentky, novela zákona o štátnej službe je schválená
Na ilustračnej snímke parlamentná schôdza. Foto: TASR

Poslancom parlamentu sa podarilo prelomiť prezidentkino veto, schválili novelu zákona o štátnej službe. Generálny tajomník tak bude môcť odvolať vedúceho zamestnanca v štátnej službe bez toho, aby udal dôvod.

Opozícia hovorí o krágľovacom zákone a politických čistkách, koalícia si však stojí za tým, že návrh prinesie väčšiu transparentnosť do štátnej správy.

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej novela zákona oslabuje princípy politickej neutrality aj profesionality štátnej služby a zároveň ohrozuje jej stabilitu. Téme sa venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Novela priniesla mohutnú kritiku opozície

Hlava štátu podotkla, že takýto zákon môže zamestnancov vystaviť pokušeniu konať v prospech politického vedenia. S tým sa stotožňuje aj opozícia, Erik Tomáš z Hlasu-SD hovorí, že koalícii ide iba o dosadenie na tieto pozície svojich ľudí.

„Konáte v rozpore so stanoviskom Rady pre štátnu službu, konáte v rozpore s odporúčaniami medzinárodných inštitúcií a už ste to vystupňovali tak, že sa to nepáči ani pani prezidentke,“ uviedol Tomáš.

Poslanec Lukáš Kyseľica (OĽANO) však pripomenul, že podobný systém odvolávania na rôznych pozíciách schválila aj bývala vláda.

„Riaditeľa daňového úradu, colného úradu, riaditeľa KÚ FS (Kriminálny úrad finančnej správy), námestníka riaditeľa daňového úradu, námestníka riaditeľa colného úradu, námestníka riaditeľa KÚ FS ustanovuje a odvoláva z funkcie prezident, z funkcie ich možno odvolať aj bez uvedenia dôvodu,“ vysvetlil Kyselica.

Jana Vaľová (Smer-SD) tvrdí, že ide len o odstraňovanie politicky nepohodlných ľudí. „V štátnej službe existujú hodnotenia. Ak ten človek niečo poruší, má nejaký priestupok a podobne, čiže vy ich jednoducho neviete dať preč, tak ste to spravili,“ konštatovala poslankyňa.

Systém hodnotenia nefunguje, vraví Kyselica

„Pokiaľ chcete niekoho takýmto spôsobom vyhodnotiť, trvá to rok a pol. A keď je niekto neschopný niekde na mieste a napríklad na nejakom okresnom úrade si prednosta s vedúcim odboru dávajú po súdoch žaloby na seba, ako chcete mať takého podriadeného, ktorý ma riadiť nejaký odbor? Ako môžete od neho vyžadovať plnenie úloh?“ priblížil poslanec Kyselica.

Novela upravuje aj právomoci ministra vnútra vo vzťahu k policajtom, ktorá bola podľa prezidentky prílepkom

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko