Na hlavný obsah

Šéf americkej CIA rokoval v Moskve s hlavou ruskej bezpečnostnej rady

Ide o prvé stretnutie daných činiteľov.

Šéf americkej CIA rokoval v Moskve s hlavou ruskej bezpečnostnej rady
Na snímke vlajky Spojených štátov a Ruska. Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v utorok (2. 11.) v Moskve rokoval s vplyvným šéfom ruskej bezpečnostnej rady štátu Nikolajom Patruševom, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na komuniké rady. To len veľmi lakonicky uviedlo, že „strany posúdili rusko-americké vzťahy“, ale žiadne podrobnosti nedodalo.

„Bola to prvá schôdzka Patruševa s Burnsom, odkedy je na čele CIA,“ poznamenala ruská štátna agentúra TASS. Predchádzajúca schôdzka sa odohrala pri Patruševovej návšteve Spojených štátov v roku 2013, keď bol Burns námestníkom ministra zahraničia.

Dodala, že Patrušev je v pravidelnom kontakte s poradcom amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jakom Sullivanom. Tento rok si šesťkrát zatelefonovali a raz sa osobne stretli.

Americké veľvyslanectvo v Moskve podľa TASS neskôr potvrdilo, že riaditeľ CIA je na pokyn prezidenta USA Joea Bidena na dvojdňovej návšteve v Moskve, kde vedie delegáciu vysokopostavených amerických predstaviteľov.

Návšteva šéfa výzvednej služby, považovaného za najskúsenejšieho z amerických diplomatov, nebola vopred oznámená, upozornila AFP a pripomenula, že od ruskej anexie ukrajinského Krymu na jar 2014, na ktorú Západ zareagoval uvalením sankcií na Rusko, sú vzájomné vzťahy pošramotené radom veľkých sporov.

Washington obviňuje Rusko z počítačových útokov a zo zasahovania do amerických volieb, Moskva naopak vyčíta USA a Západu zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska.

Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin sa zišli v polovici júna v Ženeve, kde sa zhodli na nutnosti udržiavať dialóg medzi oboma veľmocami napriek početným nezhodám. Zdôraznili, že aj za najhorších čias studenej vojny boli Washington a Moskva v kontakte, aby sa vyvarovali najhoršieho.

Profesionálny diplomat Burns bol veľvyslancom v Jordánsku a Rusku a neskôr námestníkom ministra zahraničia. V tejto ére stál za zblížením s Iránom, s ktorým viedol tajné rokovania v Ománe, pripomenula AFP.

Patrušev býval dlhoročným pracovníkom sovietskej tajnej služby KGB, stal sa aj riaditeľom jej nástupkyne FSB. Na čele bezpečnostnej rady je od mája 2008.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet