Na hlavný obsah

Tusk: Poľsko by malo požiadať NATO o pomoc v boji proti migrantom

Poliaci obviňujú bieloruského prezidenta zo snáh o destabilizáciu EÚ.

Tusk: Poľsko by malo požiadať NATO o pomoc v boji proti migrantom
Na snímke bývalý poľský premiér Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Poľsko by malo zvážiť aktivovanie článku 4 zmluvy o NATO s cieľom pomôcť krajine vyrovnať sa s hrozbou, ktorú predstavuje migračná vlna, vyhlásil v pondelok (8. 11.) predseda poľskej opozičnej Občianskej platformy (PO) Donald Tusk.

Ako vysvetlila agentúra PAP, podľa článku 4 Severoatlantickej zmluvy sa členovia NATO stretávajú, aby prediskutovali obavy z ohrozenia územnej celistvosti, politickej nezávislosti alebo bezpečnosti.

Tusk povedal, že je „veľmi znepokojený tým, čo sa dnes deje a čo sa pravdepodobne stane v najbližších hodinách na našej východnej hranici“.

Podľa správ médií sa totiž v pondelok stovky migrantov zhromaždili na hranici s Bieloruskom v snahe preniknúť do Poľska.

Tusk však povedal, že „skutočným problémom je to, že nikto nevie, čo sa poľská vláda chystá urobiť“. „Naše vzťahy s naším východným susedom sa ešte viac zhoršia,“ uviedol.

Tusk zároveň vyzval vládu, aby začala rozhovory s opozíciou, a prezidenta, aby zvolal zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady naprieč stranami. „Najdôležitejšie je možno zvážiť, či by sme mali aktivovať článok 4 NATO, ak je naša hranica priamo ohrozená fyzickým tlakom s bieloruskou účasťou, a tým myslím bieloruské štátne služby,“ povedal Tusk.

Na eskalujúce napätie reagoval neskôr v pondelok aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS). „Dôrazne odsudzujem nedávnu eskaláciu hybridného útoku Lukašenkovho režimu proti Európskej únii na bielorusko-poľskej hranici. Inštrumentalizácia migrantov na politické účely je neprijateľná a neľudská. Vyjadrujem plnú solidaritu s Poľskom,“ napísal na twitteri.

Poľsko, Litva a Lotyšsko obviňujú vládu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že priváža migrantov z Blízkeho východu a Afriky a potom ich prevádza cez hranicu do EÚ v snahe destabilizovať Úniu v rámci odvety za sankcie, ktoré Brusel uvalil na Minsk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet