Na hlavný obsah

Ulicami Glasgowa pochodujú klimatickí aktivisti

Chcú upozorniť na potrebu vyriešiť klimatickú krízu.

Ulicami Glasgowa pochodujú klimatickí aktivisti
Dav klimatických aktivistov na proteste v Glasgowe. Foto: TASR/AP

Účastníci sobotňajšieho (6. 11.) protestného zhromaždenia v Glasgowe sa vydali na pochod v uliciach, ktorý má upozorniť na potrebu riešenia klimatickej krízy. Menšia skupina demonštrantov spôsobila narušenia dopravy v centre mesta. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Demonštranti sa v sobotu popoludní vydali na pochod z parku Kelvingrove Park do parku Glasgow Green vzdialenému približne 6,5 kilometra, píše BBC. Na podujatí je niekoľko desať tisíc ľudí, píše stanica Sky News. Spolu s demonštrantmi v ďalších mestách žiadajú svetových lídrov, aby robili viac pre ochranu klímy, informovali svetové agentúry.

Na sobotňajšom pochode sa podľa predbežných správ malo zúčastniť až 50 000 osôb a vystúpiť má aj švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová. V meste sú v platnosti dopravné obmedzenia s cieľom zaistiť bezpečnosť.

Skupina demonštrantov v bielych kabátoch s nápismi „Scientists Rebellion“ zablokovala most, ktorý sa nachádza neďaleko trasy pochodu. Most bol podľa BBC neprejazdný a nepriechodný pre chodcov.

Polícia musela použiť kliešte na to, aby odtiaľ dostala aktivistov a most sprístupnila pre dopravu i chodcov. Aktivisti sa na ňom pospájali reťazou.

Skupina COP26 Coalition organizuje v sobotu podujatia na viacerým miestach vo svete vrátane Glasgowa, kde sa v týchto dňoch koná Klimatický summit OSN (COP26).

Sobotňajšia demonštrácia v polčase klimatického samitu je súčasťou globálnej akcie, ktorej sa podľa organizátorov zúčastní v úhrne niekoľko státisícov ľudí. Len v Glasgowe, kde sa koná jedna zo zhruba 300 demonštrácií po celom svete, sa ich cez daždivé počasie zišli až desiatky tisíc, uviedla agentúra DPA.

Klimatickí demonštranti sa v sobotu zhromaždili aj v holandskom hlavnom meste Amsterdam, oznámila COP26 Coalition na sociálnej sieti. Stovky ľudí sa zišli aj vo waleskom Cardiffe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet