Na hlavný obsah

Úrad vlády vyvrátil tvrdenie Kollára o tom, že sa peniaze z plánu obnovy dajú presunúť

Kollár to povedal v relácii RTVS O 5 minút 12.

Úrad vlády vyvrátil tvrdenie Kollára o tom, že sa peniaze z plánu obnovy dajú presunúť
Na snímke šéf Sme rodina a predseda NR SR Boris Kollár. Foto: SITA

Úrad vlády vyvrátil tvrdenia predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) o tom, že peniaze z plánu obnovy by sa dali využiť na niečo iné než na reformy, ktoré ich podmieňujú. Kollár to povedal v relácii RTVS O 5 minút 12. „Peniaze z plánu obnovy nie sú ohrozené, buď sa na niečom dohodneme alebo sa relokujú a pôjdu niekde inde,“ povedal.

„Jednotlivé opatrenia v pláne obnovy sa nedajú presúvať ani meniť za niečo iné. Slovensko sa oficiálne zaviazalo ku konkrétnym dátumom pre naplnenie vopred stanovených míľnikov a cieľov, na ktoré sú naviazané presné finančné balíky vo forme jednotlivých platieb,“ uviedol Úrad vlády SR prostredníctvom svojho tlačového odboru.

„Tieto zdroje  sa nedajú  presúvať medzi jednotlivými oblasťami systémom, že peniaze z neschválenej  reformy súdnej mapy sa prevedú napríklad na podporu dopravy,“ dodal. Podľa Úradu vlády nesplnenie čo i len jedného míľnika môže ohroziť alebo oddialiť celú platbu.

„Meniť opatrenia v pláne obnovy je možné len cez oficiálnu revíziu plánu, čo je podobne náročný proces ako jeho schvaľovanie,“ uzavrel.

Reagovala aj Kolíková

Na Kollárov výrok reagovala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá dala za pravdu vyjadreniu Úradu vlády SR.

„Tak ako som povedala aj na poslednej koaličnej rade, peniaze z Plánu obnovy a odolnosti je možné použiť na reformy tak, ako sú uvedené v Pláne obnovy a odolnosti a je dôležité rešpektovať míľniky, teda časové termíny, ktoré sú tu určené,“ uviedla Kolíková.

„V prípade ak tieto časové termíny nebudú dodržané, je možné, že bude ohrozená platba aj v celosti za jednotlivé obdobia, alebo čiastkovo. Ak nebude celá reforma realizovaná, môže to ohroziť vôbec čerpanie Plánu obnovy a odolnosti,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko