Na hlavný obsah

USA varujú pred cestou na Slovensko, platí najvyššia výstraha

Aj Nórsko zaradilo Slovensko medzi vysoko rizikové štáty.

USA varujú pred cestou na Slovensko, platí najvyššia výstraha
Na ilustračnej snímke cestujúci kráčajú cez halu medzinárodného letiska v americkom meste Salt Lake City. Foto: TASR/AP

Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v pondelok (1. 11.) oznámilo, že vydalo najvyššiu výstrahu pred cestovaním na Slovensko, do Ruska a Belgicka vzhľadom na veľmi nepriaznivú epidemiologickú situáciu v týchto troch európskych krajinách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko, Belgicko a Slovensko boli v rámci klasifikácie CDC preradené do skupiny štátov sveta s „veľmi vysokou“ úrovňou šírenia nového koronavírusu.

Všetkých obyvateľov USA ĆDC vyzvalo, aby do uvedenej trojice krajín – a ďalších zhruba 80 štátov a teritórií sveta – radšej vôbec necestovali. Ak už tam musia nevyhnutne cestovať, mali by byť pred cestou už plne zaočkovaní.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu na Slovensku aj plne zaočkovaným cestovateľom hrozí riziko nákazy a šírenia nových variantov koronavírusu,“ uvádza sa v cestovnom varovaní týkajúcom sa SR, ktoré je identické pre všetky krajiny v tejto skupine. Do najvyššej 4. kategórie bola najnovšie preradená aj západoafrická Burkina Faso.

Spomedzi susedov Slovenska sú aktuálne v 4. kategórii CDC len Rakúsko a Ukrajina. Maďarsko, Poľsko a Česko sú zatiať v 3. kategórii s „vysokým“ šírením vírusu, kde boli doposiaľ aj SR, Rakúsko a Ukrajina.

Vo varovaní CDC sa ďalej uvádza, že Američania prichádzajúci do SR by mali dodržiavať všetky tam platné epidemiologické odporúčania a pravidlá vrátane nosenia rúšok a dodržiavania fyzických rozstupov.

Všeobecné varovanie CDC platné pre celý svet zároveň vystríha Američanov pred akýmkoľvek cestovaním do zahraničia, ktoré je podľa amerických expertov z pohľadu šírenia nových variantov koronavírusu rizikovým faktorom aj pre plne zaočkované osoby.

Nórsko zaradilo Slovensko medzi tmavočervené krajiny

Od pondelka 1. novembra je Slovenská republika z pohľadu Nórska zaradená medzi tmavočervené krajiny, teda také, v ktorých je riziko nákazy vysoké. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) na svojej webovej stránke.

Nezaočkovaní Slováci cestujúci do Nórska musia po vstupe do krajiny absolvovať karanténu, ktorú je možné ukončiť negatívnym výsledkom len PCR testu najskôr v tretí deň jej trvania.

„Osoby, ktoré sú plne zaočkované proti COVID-19, prípadne ktoré prekonali COVID-19 v období 6 mesiacov pred cestou do Nórska a sú schopné tieto skutočnosti preukázať certifikátom, ktorý je prepojený s EU schémou, môžu pricestovať do Nórska bez obmedzení, bez ohľadu na krajinu, z ktorej prichádzajú. Rovnako sú oslobodení z povinnosti karantény, povinnosti preukázať negatívny test na COVID-19 pri príchode, podrobiť sa testovaniu na hranici, ako aj z povinnosti predcestovnej registrácie,“ upozorňuje rezort diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet